Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is filet americain veilig en gezond om te eten?

Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je ziek wordt als je ervan eet. Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het vaak zout, suiker en/of verzadigd vet bevat.

Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je er ziek van wordt als je het eet. Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het vaak zout, suiker en/of verzadigd vet bevat.

Tips om veilig met filet americain om te gaan:

  • Bewaar filet americain in de koelkast bij 4 °C. Het bederft dan minder snel.
  • Zet filet americain na gebruik altijd zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Eet filet americain altijd op vóórdat de datum is verstreken. Na de datum kun je het niet meer veilig eten.
  • Bewaar een geopende verpakking filet americain maximaal 2 dagen in de koelkast.
  • Je kunt filet americain ook invriezen. Het is dan 1 maand houdbaar. Om veilig te ontdooien: verplaats de filet americain de avond voor gebruik van de diepvries naar de koelkast. Laat nooit buiten de koelkast ontdooien.

Waarom kun je beter geen rauw vlees eten?

Rauw vlees zoals filet americain kun je beter niet eten, omdat er bacteriën inzitten die je ziek kunnen maken. Ook kan de parasiet Toxoplasma gondii voorkomen in rauw vlees. De meeste mensen worden niet ziek na besmetting met Toxoplasma gondii, maar deze parasiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Deze parasiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Vooral voor zwangere vrouwen is dit gevaarlijk, omdat het kan leiden tot een miskraam. Ook mensen met een verminderde weerstand kunnen ernstige klachten krijgen van het eten van rauw vlees, zoals afwijkingen aan het oog, longontsteking of hersenvliesontsteking.

Mensen die beter geen filet americain en rauw vlees kunnen eten zijn:

  • Zwangere vrouwen
  • Baby’s en jonge kinderen
  • Ouderen
  • Mensen met een verminderde weerstand, zoals mensen die behandeld worden voor kanker, de ziekte van Crohn, HIV/aids of een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Is rauw vlees volledig veilig na invriezen?

Nee. Het invriezen van rauw vlees zoals filet americain bij -12 °C voor minstens 2 dagen doodt de parasiet Toxoplasma gondii. Maar bacteriën zoals listeria of salmonella kunnen nog wel overleven en later eventueel uitgroeien tot aantallen waarvan je ziek kunt worden. Daarom blijft het advies voor zwangeren, baby’s en jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand om géén rauw vlees te eten.

Is filet americain gezond?

Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten. Lees meer over vleeswaren.