Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is een bittere courgette of pompoen giftig?

Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.

Wanneer is een courgette of pompoen veilig om te eten?

Pompoenen of courgettes die in de winkel of op de markt te koop zijn, zijn veilig om te eten. Bij pompoenen of courgettes uit eigen kweek kunnen er problemen ontstaan. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen ziek zijn geworden door het eten van bittere pompoenen of courgettes met klachten als overgeven en diarree. Ook sierpompoenen zijn giftig en kun je niet eten.

Hoe kan het dat ze giftig zijn?

Bij de teelt van pompoenen of courgettes uit eigen tuin (moestuin, volkstuin) kunnen in uitzonderingsgevallen bittere stoffen ontstaan. De oorzaak van het probleem is vaak dat in de tuin zowel pompoenen als sierpompoenen worden geteeld. De bijen kunnen hier zorgen voor een kruisbevruchting. Hierdoor ontstaan zaden die vruchten geven die cucurbitacines bevatten. Deze vruchten zijn vaak niet te onderscheiden van de ongevaarlijke eetbare pompoen of courgette.

Hoe herken je symptomen van een vergiftiging?

Symptomen treden snel op na een inname van slechts een kleine hoeveelheid. Het begint vaak met misselijkheid, buikpijn, buikkrampen, overgeven en diarree (mogelijk zelfs bloederig). Dit kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen bij onvoldoende drinken.

Heb je last van deze symptomen? Ga dan naar de huisarts.