Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is bespoten groente en fruit veilig om te eten?

Ja. Er is strenge wetgeving voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt van groente en fruit. Ook zijn er strenge normen voor de resten die mogen achterblijven op het product. Er worden nauwelijks resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit gevonden.

Controle op bestrijdingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert op de aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Uit deze duizenden analyses die jaarlijks genomen worden blijkt dat het aantal overschrijdingen zeer gering is.

het eten van bespoten groente en fruit is veilig voor de gezondheid

Blootstelling aan bestrijdingsmiddelen: is dat gevaarlijk?

Om te weten of bestrijdingsmiddelen een risico vormen, moeten er meerdere vragen gesteld worden:

  • Is het middel gevaarlijk voor de gezondheid? Heeft het bijvoorbeeld effect op de schildklier of het zenuwstelsel?
  • Hoeveel van de stof komt er op of in je lichaam? Is dat veel, dan is het risico op schadelijke gezondheidseffecten groter. Is het weinig, dan is het risico kleiner of zelfs verwaarloosbaar.

Mensen kunnen op verschillende manieren worden blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen. Tijdens of na het werken met deze middelen, en via voeding. Iemand die voor zijn beroep werkt met bestrijdingsmiddelen, kan een hoge blootstelling aan de stof hebben als het middel op een verkeerde manier gebruikt wordt. Zo kunnen bestrijdingsmiddelen wel een risico voor de gezondheid zijn. Er zijn studies die bij beroepsmatig gebruik van sommige bestrijdingsmiddelen een verband met Parkinson laten zien.

Bestrijdingsmiddelen en voeding

Maar dat wil niet zeggen dat er een risico is om klachten te krijgen van bestrijdingsmiddelen door het eten van bespoten groente en fruit. Uit de duizenden analyses weten we dat de blootstelling via voeding heel erg laag is. Er blijven namelijk heel weinig resten achter. Het eten van bespoten groente en fruit is veilig voor de gezondheid.