Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe voorkom ik besmetting met listeria?

Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 75 °C niet. Dus verhit je eten door en door. Dat is belangrijk.

Om besmetting met listeria te voorkomen gelden verder in het algemeen de volgende adviezen:

  • Zet gekoelde producten zoals vleeswaren, zachte kazen, paté en kant-en-klaarmaaltijden na aankoop of gebruik, bijvoorbeeld tijdens de lunch, zo snel mogelijk in de koelkast. Stelt de koelkast in op 4°C.
  • Eet bederfelijk eten altijd vóór de houdbaarheidsdatum op.
  • Bewaar bederfelijke producten na openen enkele dagen, maar eet het in ieder geval vóór de houdbaarheidsdatum op. Kijk in de bewaarwijzer hoe lang je jouw product na openen kunt bewaren. Bijvoorbeeld koelverse rauwkostsalades en voorgesneden sla kan je na openen nog 1 dag bewaren.

Voor risicogroepen (zwangeren, baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem) gelden extra adviezen:

  • Producten waar op het etiket staat ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ (zoals vleeswaren of gekoelde kant-en-klaarmaaltijden) kun je na openen nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren? Vries het dan in.
  • De volgende producten zijn gevoeliger voor de aanwezigheid van listeria. Daarom geldt hier het advies om deze producten alleen te eten als je ze vooraf goed verhit. Bijvoorbeeld in de oven: kazen gemaakt van rauwe melk (‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’ op de verpakking). Vooral kaas van rauwe melk die een rijping heeft ondergaan zoals schimmelkazen van rauwe melk zijn riskant. Voorbeelden hiervan ‘Camembert au lait cru’, ‘Reblochon kaas’ en ‘brie de Coulommiers’. Verreweg de meeste kaas in Nederland is gepasteuriseerd (verhit) en dus veilig. Kwark, cottage cheese, brie (de meeste), hüttenkäse en smeerkaas zijn verhit en zijn veilig. De kans dat listeria aanwezig is in harde boerenkaas van rauwe melk is klein.
  • Kant-en-klare gerookte vis zoals gerookte zalm of forel uit de koeling.
  • Rauwe dierlijke producten zoals rauw vlees, rauw ei, rauwe melk, rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe vis zoals in sushi en maatjesharing.