Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe komt een ei veilig op je bord?

Ei is een kwetsbaar product. Als je niet veilig met eieren omgaat, loop je het risico ziek te worden. In Nederland houden instanties toezicht om eieren veilig op je bord te krijgen. Ook thuis kun je op een aantal dingen letten, zoals eieren goed verhitten.

Hoe komt een ei veilig op je bord? Check de 4 stappen in de infographic hieronder. Tik op de afbeelding om naar de volgende stap te gaan. Moeite om de infographic te lezen? Bekijk dan de tekst onder de afbeelding.

Ei: van boerderij tot bord in 4 stappen

Welke weg leggen eieren af? En wie letten er op de veiligheid? Check de 4 stappen van boerderij tot bord.

1. De boerderij

Op de boerderij wordt de kip, het voer en het ei gecheckt. Zo vinden controles plaats op schadelijke stoffen en ziekmakende bacteriën zoals salmonella.

De eieren krijgen ook een stempel met een ei-code. De ei-code begint met een cijfer:
0 = biologisch ei
1 = vrije uitloopei
2 = scharrelei
3 = koloniehuisvesting
(Lees meer over de codes en wat dit betekent voor dierenwelzijn.)

Daarna vind je de afkorting van het land van herkomst:
NL = Nederland

Deze partijen houden toezicht:

  • NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) ziet toe op diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid.
  • COKZ (Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken) controleert de kwaliteit, voedselveiligheid en etikettering van eieren en eiproducten.
  • Skal Biocontrole houdt toezicht op de naleving van de biologische productievoorschriften.
  • Certificerende instanties: voeren controles uit voor het keurmerk IKB Ei.
  • WFSR (Wageningen Food Safety Research): doet onderzoek naar veilig en betrouwbaar voedsel.

2. Het eierpakstation

Eieren worden gesorteerd op grootte (S, M, L of XL) en kwaliteit (A of B) en voorzien van datum. B-kwaliteit wil bijvoorbeeld zeggen dat de schaal er iets anders uitziet. Deze eieren worden bijvoorbeeld in koekjes, cakes en salades gebruikt. De eieren krijgen een stempel met de ‘ten minste houdbaar tot’-datum tot 28 dagen na het leggen. COKZ houdt toezicht op de eierpakstations.

3. De winkel

Eieren die in de winkels worden verkocht, moeten nog minstens 7 dagen houdbaar zijn. De NVWA houdt toezicht op de winkels.

4. Jouw keuken

3 dingen die jij kunt doen om thuis veilig je ei te eten:

  • Bewaar de eieren in de doos in de koelkast (bij een temperatuur van 4 °C).
  • Was je handen en keukengerei na contact met rauw ei.
  • Verhit eieren tot ze goed gaar zijn. Dit is extra belangrijk voor zwangeren, ouderen, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand.

Meer informatie over eieren

Wil je meer weten over eieren? Bekijk ook deze pagina's:

In Nederland wordt toezicht gehouden om eieren veilig om je bord te krijgen. Ook thuis kun je op een aantal dingen letten, zoals eieren goed verhitten.