Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Helpt cola tegen diarree of andere maag-darmproblemen?

Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.

De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.

Tegengaan uitdroging met ORS

Een rehydratie-oplossing (ORS, Oral Rehydration Solution) is de beste manier om uitdroging tegen te gaan. In ORS zitten de juiste hoeveelheden suikers en zouten die je lichaam helpen om vocht vast te houden. Dan komt er dus minder water in je darmen, wat helpt tegen de diarree.

Zakjes met ORS-poeder of ORS-bruistabletten kun je kopen in de apotheek of drogist. Ga je naar een warm land, dan is het altijd handig om deze bij je te hebben. Mocht je daar diarree krijgen, los de ORS dan op in schoon (betrouwbaar) drinkwater. In Nederland kun je gewoon kraanwater gebruiken.


Cola bij buikpijn of misselijkheid

Hoewel er mensen zijn die zeggen dat cola bij hen helpt tegen buikpijn of misselijkheid, is er geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.