Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Helpt cola tegen diarree of andere maag-darmproblemen?

Een probleemoplossend vermogen van cola in combinatie met diarree is niet aangetoond. Vaak gaat diarree vanzelf over, of je nu cola drinkt of niet. Wat wel klopt is dat je lichaam door diarree uitdroogt. Daardoor heb je behoefte aan suiker en extra water. Het nadeel van cola is dat je het koolzuurgas mogelijk slecht verdraagt als je niet lekker bent.

ORS

In Oral Rehydration Salts (ORS) zitten, naast suiker, verschillende mineralen die je lichaam goed kan gebruiken. Zakjes met ORS-poeder of ORS-bruistabletten zijn verkrijgbaar in de apotheek of drogist. Ga je naar een warm land, dan is het altijd handig om deze bij je te hebben. Mocht je diarree krijgen, los de ORS dan op in drinkwater.


Diarree

Gebruik bij plotseling opkomende diarree liever geen diarreeremmers. Op die manier kan de mogelijke veroorzaker, zoals een bacterie of een parasiet, juist niet via de ontlasting het lichaam verlaten.

Doktersbezoek

Heb je diarree, dan is een bezoek aan de dokter soms nodig, bijvoorbeeld als je in je ontlasting bloed of slijm ziet. Of als je naast diarree ook koorts hebt, heftig braakt en dreigt uit te drogen. Zwangere vrouwen, kleine kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand drogen sneller uit - een bezoek aan een arts is dan aan te raden.

Hygiëne

Het allerliefst wil je diarree voorkomen. Zorg daarom voor schone handen als je gaat koken of eten. Voorkom kruisbesmetting, houd alles droog en schoon. Koel eten goed en verhit je eten door en door. En lees onze informatie over veilig eten.