Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn drankjes met suiker slecht voor mijn kind?

Drankjes met suiker, zoals frisdrank, limonade, fruitsap en diksap, bevatten veel calorieën en verhogen de kans op overgewicht. Dat komt omdat het lichaam niet goed in staat is om calorieën uit drank te registreren. Met andere woorden: je kind eet niet minder, ondanks dat het al calorieën via drankjes heeft binnengekregen.

Met een glas limonade of frisdrank krijgt je kind dus ongemerkt veel calorieën binnen. Dat tikt vooral bij jonge kinderen hard aan, want zij hebben minder calorieën nodig dan volwassenen. Geef je kind daarom liever water of lichte thee en bewaar een sapje of limonade voor een speciale dag in de week.

Gaatjes en tandbederf

Als je je kind vaak drankjes met suiker geeft, dan is de kans op gaatjes in tanden en kiezen en tanderosie groot. Om gaatjes en tanderosie te voorkomen kun je het beste water geven. Ook light-frisdranken zijn niet goed voor het gebit. Ze bevatten dan wel geen suiker, maar wel zuren. Die veroorzaken tanderosie.

Druk gedrag en vermoeidheid

Sommige mensen stellen dat er een verband is tussen suiker eten of drinken en vermoeidheid of juist hyperactiviteit. Maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond. Als je te veel suiker eet dan loop je de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo’n onevenwichtige voeding kan je bijvoorbeeld vermoeid raken. Met name kinderen kunnen zich daardoor onrustiger gedragen. Lees meer hierover.