Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Beïnvloeden jongeren elkaars eetgedrag?

Van je vrienden moet je hebben, maar niet altijd. Een jongere heeft vaak dezelfde ongezonde eetgewoonten als zijn vrienden. Als leeftijdsgenoten in zijn of haar netwerk ongezond eten, eet de jongere zelf ook ongezonder. Populaire jongeren eten vaker meer ongezonde voedingsmiddelen. Jongens worden meer beïnvloed door hun vrienden dan meisjes.

Samenhang bij gezonde eetgewoonten

Er zijn minder overeenkomsten in gezonde eetgewoonten, zoals het nemen van fruit, groente en zuivel. Het zou kunnen dat jongeren samen met vrienden eerder ongezonde voedingsmiddelen eten en thuis meer gezonde voedingsmiddelen.

Jongeren kunnen elkaar beïnvloeden als het gaat om eetgedrag. Bekijk onze tips om over eten te praten en om afspraken te maken. Of help je puber om te gaan met verleidingen.

Tips voor ouders

Voorbeeldgedrag van gezonde eetgewoonten kan helpen om ongezonde eetgewoonten te verminderen en gezond gewicht te bevorderen. Thuis kun je als ouder het goede voorbeeld geven, maar op de sportclub of in de schoolkantine ben je er niet bij. Je kunt voor die situaties wel afspraken maken met je kind.

Bekijk onze tips om over eten te praten en om afspraken te maken. Of help je puber om te gaan met verleidingen.

Gezonde scholen

Het aanbod in automaten en in de schoolkantine kan een belangrijke factor zijn bij de samenhang in eetgewoonten tussen schoolvrienden. Het Voedingscentrum helpt scholen om hun kantine gezonder te maken en als ouder kun je daar ook invloed op uitoefenen.