Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Zijn 2 glazen wijn per dag goed voor je hart?

Elke dag 2 glazen wijn drinken is niet goed voor je hart. Matig alcoholgebruik verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, maar bij meer dan 1,5 glas per dag is dat effect verdwenen. Dan vergroot het het risico juist weer. Met matig alcoholgebruik bedoelen we maximaal 1,5 glas per dag.

Antioxidanten in wijn

Er wordt gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten maar dat is nooit duidelijk aangetoond. 1 glas witte wijn of 1 glas bier verlaagt het risico op hart- en vaatziekten ook. Hoewel er inderdaad een positief effect gemeten is bij een kleine hoeveelheid, is dat geen goede reden om elke dag een glas alcohol te gaan drinken als je dat nog niet deed. Matig gebruik kan namelijk een hoger risico geven op andere aandoeningen. Daarom is het advies om geen alcohol te drinken, of maximaal een glas per dag.

Om mensen te helpen met minderen of stoppen met het drinken van alcohol, heeft het Trimbos-instituut een app ontwikkeld, Maxx. De app bevat praktische oefeningen, testjes en tips.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.