Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is superfruit met veel antioxidanten gezond?

Het is nog onbekend of het eten van een bepaalde fruitsoort, zoals gojibessen, açaí-bessen en granaatappels, een positief effect heeft op de gezondheid. Alle fruitsoorten bevatten vitamines, mineralen en vezels. De samenstelling verschilt wel.

gojibessen

Kans op ziekten

Het eten van genoeg groente en fruit verlaagt het risico op hartziekten. Ook hangt het eten van fruit samen met een lager risico op longkanker, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte). Het is nog niet helemaal duidelijk waarom fruit de kans op deze ziekten verkleint. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen. Het is dus belangrijk om te variëren.

Tips om meer fruit te eten.

Antioxidanten

Er is tot nu toe onvoldoende bewijs dat antioxidanten helpen om ziekten als kanker en hart- en vaatziekten tegen te gaan. Aangetoond is wel dat slikken van supplementen met antioxidanten geen extra bescherming oplevert tegen ziekten. In sommige studies leek het risico zelfs toe te nemen.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.