Gezonde pannenkoeken zijn gemakkelijk te maken en je
kunt eindeloos variëren. Vergeet de ouderwetse pannenkoek met ham en kaas, of de naturel met schenkstroop.
Traditioneel wordt de
pannenkoek gemaakt met witte bloem, eieren, melk en een beetje boter. Al deze
ingrediënten bij elkaar vullen de maag, maar een goede volwaardige maaltijd is
het eigenlijk niet. Daarvoor mis je vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld
groenten.

Tips voor een gezondere pannenkoek
- Kies in plaats van gewone witte bloem voor volkorenmeel of meergranenmeel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is daardoor gezonder.
- Gebruik olie of vloeibare bak- en braadproducten. Hierin zit minder verzadigd vet.
- Vul de pannenkoek
met lekkere roerbakgroenten bijvoorbeeld, of beleg hem met spinazie en
champignons, of aubergine en tomaat.
- Zin in zoet? Kies
voor fruit. Wie kent niet de variant met appel en kaneel? Maar ook peer, banaan
of zelfs abrikozen of vijgen is een bijzonder alternatief voor schenkstroop of
suiker.
Onze recepten
Kant- en klaar of zelf doen?
Er
zijn ook alternatieven voor zelf maken: voorverpakte kant-en-klare pannenkoeken
en pannenkoekenmix. Handig als je weinig tijd hebt, maar aan sommige
kant-en-klare mixen en voorgebakken pannenkoeken is extra suiker en zout toegevoegd.
Sommige varianten zijn namelijk extra gezoet. Kijk goed op het etiket om te
kijken wat erin zit.
Baktips
Met deze tips bak je je pannenkoeken mooi lichtbruin:
- Bak ze niet te heet.
- Keer de pannenkoeken regelmatig om.
- Haal ze van de warmtebron als ze lichtbruin zijn.