Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bevatten eieren dezelfde voedingsstoffen als vlees?

Eieren bevatten grotendeels dezelfde voedingstoffen als vlees, maar niet in dezelfde hoeveelheden. Zo bevat vlees meer eiwit dan ei. Een ei bevat weer meer vitamine A dan vlees. Ook soorten vlees variëren in voedingstoffen: Rundvlees bevat meer ijzer dan kip.

Eieren en vlees staan in hetzelfde vak van de Schijf van Vijf. In dit vak staan vis, vlees, eieren, peulvruchten, tofu en tempé. De producten in dit vak bevatten eiwit en vitamines zoals vitamine B1, vitamine B12 en mineralen zoals ijzer. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals ei, vlees en vis. IJzer in ei en plantaardige producten worden door het lichaam iets minder goed opgenomen dan het ijzer in vlees en vis.

Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan eet je niet elke dag vlees, maar kies je elke dag weer wat anders uit het vak Vis, peulvruchten, vlees en ei.

In de Schijf van Vijf voor jou tool zie je wat de aanbevolen hoeveelheden voor jou zijn uit dit vak. Eet je helemaal geen vlees, dan is het advies om per week een aantal producten extra te eten: 1 portie peulvruchten, 2 porties noten en 1 ei. Op deze manier krijg je voldoende voedingstoffen binnen.