Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bestaan er supplementen die beschermen tegen het coronavirus?

Nee. Er zijn geen voedingssupplementen die beschermen tegen het coronavirus.

Er zijn reclames en claims van verkopers van voedingssupplementen in omloop die de suggestie wekken dat hun producten helpen tegen het coronavirus. Maar dit klopt niet. Dit soort reclames zijn ernstig misleidend en wettelijk verboden.

Helpen extra vitamines of andere supplementen dan helemaal niet?

Op internet en social media lees je veel dat vitamines zoals vitamine C en vitamine D zouden helpen. Ook andere ‘weerstandsverhogende’ ingrediënten in supplementen worden genoemd. Vitamines zijn inderdaad nodig voor een goede weerstand. Maar door via voedingssupplementen méér vitamines te nemen dan je nodig hebt, krijg je geen hogere weerstand. Je bent dan niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen.

Soms wordt extra vitamine C en extra vitamine D in verband gebracht met vermindering van luchtweginfecties of een beter herstel bij ziekte. Maar er is nog onvoldoende bekend of extra vitamine C en vitamine D helpen bij het behandelen van corona. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Voor sommige groepen in de bevolking geldt wel een advies om extra vitamine D bij te slikken om botten zo sterk mogelijk te houden. Lees of jij extra vitamine D nodig hebt.

Meer weten? Bekijk ook:

Wat werkt wel?

Gezond eten, goed slapen en bewegen zorgen voor een zo goed mogelijke weerstand. Dit betekent dat je minder snel ziek wordt of sneller herstelt. Het betekent niet dat je geen corona meer kunt krijgen. Lees meer over zorgen voor een goede weerstand.

gezond eten helpt de weerstand

Meld misleidende reclame

Kom je een misleidende reclame tegen van een supplement die tegen corona zou beschermen? Je kunt dit melden bij de NVWA, telefoon 0900-03 88. De NVWA treedt handhavend op als zij dit soort claims tegenkomt. Bedrijven die op deze manier reclame maken kunnen hoge boetes krijgen, oplopend tot €150.000.