Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Met volkoren noedels en witte kool voor een oosters tintje
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Kun je voorgesneden groenten in een bol staand zakje nog eten?

Voorgesneden groente in een plastic zakje dat een beetje bol staat, kun je vaak gerust nog eten. Dat het zakje bol wat staat, wil niet zeggen dat de groente bedorven zijn. De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan. Dat is niet gevaarlijk of schadelijk, het houdt juist de groente langer vers.

Beschermende atmosfeer

Bij sommige zakjes voorgesneden groenten is de lucht in de verpakking vervangen door een aangepast luchtmengsel, bijvoorbeeld een mengsel zonder zuurstof. Verpakkingen die onder deze beschermende atmosfeer verpakt zijn, staan soms een beetje bol. Dit is niet erg en komt door het ‘ademen’ van de producten.

Verpakkingsgassen

Door een aangepast luchtmengsel is de groente langer houdbaar. Deze verpakkingsgassen zijn veilig en goedgekeurd door de Europese Unie. Op het etiket staat dan aangegeven ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. De E-nummers voor verpakkingsgassen zijn E938 t/m E949. Ze veranderen het product niet en op het moment dat je de verpakking opent, vervliegen de gassen.

Bol staan door bederf

Staat het zakje uitzonderlijk bol, dan is het product vaak over de houdbaarheidsdatum, of het is te lang buiten de koelkast geweest. Dit is goed aan het verpakte product zelf te zien. Bedorven bladgroenten worden slap en verlept. Ook aan je hardere groenten, zoals wortel, broccoli en ui zie je dat ze niet meer vers zijn; ze verkleuren, verslappen of gaan zelfs geuren.

Voorgesneden groenten bewaren

Bewaar voorgesneden groente altijd in de koelkast bij 4°C en eet het op voor de 'Te Gebruiken Tot'-datum. Lukt dit niet, dan kun je het langer bewaren door het direct na aankoop in te vriezen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.