Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Ideaal recept voor broodrestjes
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Wat is er toegevoegd aan verse melk die lang houdbaar is?

Van oudsher is verhitten dé manier om melk langer houdbaar te maken. Die melk komt bijvoorbeeld als lang houdbare, gepasteuriseerde melk op de markt.

Membraanfiltratie

Een voorbeeld van een nieuwe conserveringstechniek is membraanfilitratie. Hierbij wordt een vloeibare substantie onder hoge druk door een filter (membraan) geperst. Het filter heeft zeer kleine openingen (poriën). Bacteriën die bederf veroorzaken, passen daar niet doorheen en blijven dus achter. De melk die wel door de poriën gaat, is daardoor langer houdbaar.

'Versgefilterde' melk is langer houdbaar

Ook na openen is ‘versgefilterde’ melk langer houdbaar. Bewaar melk en andere zuivel, versgefilterd of niet, in de koelkast bij een temperatuur van 4ºC. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.