Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is het duurzamer om vlees te vervangen voor vis?

Het is beter voor het milieu om vlees te vervangen voor vis. Rood vlees zorgt voor een grote milieubelasting en is minder duurzaam voor de aarde dan vis.

Voor de teelt van rood vlees wordt veel land, water en energie verbruikt. Bij vis is dat meestal minder, enkele uitzonderingen daargelaten. Maar toch heeft vis eten ook gevolgen voor het milieu. Probeer daarom te variëren tussen vlees en vis en kies vaker voor vegetarische opties zoals peulvruchten.

Hoogste milieudruk per diersoort

Over het algemeen geldt: rood vlees, zoals varkensvlees, lamsvlees en rundvlees, heeft de hoogste milieudruk, gevolgd door gevogelte zoals kip, en daarna vis. Maar er zijn uitzonderingen: sommige vissoorten scoren hoger dan kip.

Oorzaak milieudruk vlees en vis

Voor de productie van vlees zijn machines nodig, stallen, verbouw van voer, et cetera. Dat zorgt voor een hoge milieudruk, zoals een hoge uitstoot van broeikasgassen. De kweek of vangst van vis geeft minder broeikasgasuitstoot en er is minder land voor nodig. De meeste energie zit in de vissersboten en het koelen of vriezen van de vis.

In de onderstaande video vertelt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum, wat de gevolgen zijn van vlees eten voor het milieu.

Meest duurzame vis

De meeste vis komt uit het wild of uit kwekerijen waar weinig grondstoffen voor nodig zijn. Het energiegebruik voor de vangstmethoden en de gebruikte schepen verschilt erg per soort vis. De vissoorten met de laagste milieudruk (de minste broeikasgasemissies) zijn makreel, haring, ansjovis en sardientjes. Kabeljauw heeft een veel hogere score: deze is vergelijkbaar met varkensvlees, maar lager dan rundvlees. Wat betreft ruimtegebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.

Gevolgen van vis eten voor het milieu

Van sommige soorten vis wordt meer gevangen dan er jaarlijks bijkomt, waardoor de visstand achteruit loopt. Neem bepaalde soorten tonijn. Dit noemen we overbevissing. De soorten met een lage milieudruk, zoals makreel, haring, ansjovis en sardientjes, worden niet overbevist. Keurmerken zoals MSC en ASC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis. Kijk op www.goedevis.nl.

Waarom is vis gezond?

Vaker kiezen voor vis in plaats van vlees is goed voor het milieu èn je gezondheid. Vis levert goede voedingstoffen die we nodig hebben, zoals visvetzuren. Deze zitten niet in vlees of andere producten. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.