Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn scharrelkippen en scharreleieren?

‘Scharrel’ is een keurmerk voor dierenwelzijn. Boeren die pluimvee houden, zoals vleeskuikens, leghennen en kalkoenen, moeten aan Europese regels voldoen. Deze regels gaan over onder andere het welzijn en de huisvesting van de dieren. Er bestaan verschillende soorten scharrel. Sommige scharrelkippen blijven binnen, andere hebben ‘vrije uitloop’.

Voor scharrelkippen en scharreleieren geldt onder andere:

  • Leghennen leven met maximaal 9 kippen per vierkante meter.
  • Vleeskuikens leven met maximaal 13 kippen per vierkante meter bij vrije uitloop. Zonder uitloop gaat dit tot 15 kippen. Vleeskuikens gaan na 56 dagen naar de slacht.
  • De stal moet voor minimaal een derde zijn uitgerust als scharrelruimte met een laag strooisel.
  • Voor scharrel met uitloop is een buitenruimte verplicht.
Jonge kippen met vrije uitloop

Hoe scoort scharrel vergeleken met andere keurmerken?

Bij leghennen

In Nederland leeft inmiddels het merendeel van leghennen als scharrelhennen. Voor eieren die je in de supermarkt koopt, is dit zelfs de minimale norm. Een klein deel van de leghennen in Nederland leeft in koloniehuisvestiging. Maar deze eieren liggen niet in de supermarkt. Ze worden wel gebruikt voor producten die eieren bevatten, zoals mayonaise of koekjes.

Scharrelhennen met toegang tot een overdekte uitloop kunnen voldoen aan het keurmerk Beter Leven 1 ster. En soms ook aan Beter Leven 2 sterren.

Meer over eieren

Bij vleeskippen

Scharrelkippenvlees komt van kippen die meer ruimte en daglicht hebben gehad dan gangbare vleeskippen. Keurmerken als Beter Leven en Biologisch stellen meer eisen op het gebied van dierenwelzijn. De meeste scharrelkippen voldoen aan het keurmerk Beter Leven 1 ster. En soms ook aan Beter Leven 2 sterren.

Kip met het keurmerk Beter Leven of Biologisch voldoet aan de eisen van scharrelkip. Ook zijn er extra eisen, zoals: een langzamer groeiend ras, meer ruimte, daglicht, uitloop en afleidingsmateriaal.

Meer over scharrelkippenvlees

Hoe kies jij?

Vind jij dierenwelzijn belangrijk? Kies dan voor vlees en ei met het keurmerk Beter Leven (2 en 3 sterren), Biologisch of EKO. Dit zijn Topkeurmerken. De Boodschappenhulp Dierenwelzijn helpt je om de verschillende keurmerken met elkaar te vergelijken.