Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is er bij scharrelkip en -eieren rekening gehouden met dierenwelzijn?

Bij scharrelkip en bij scharreleieren is er rekening gehouden met dierenwelzijn. De kippen hebben bijvoorbeeld wat meer ruimte en daglicht dan soorten zonder keurmerk. De eisen voor scharrelvleeskuikens en -leghennen zijn vastgelegd in de Europese wet.

Bij scharrelkip en bij scharreleieren is er rekening gehouden met dierenwelzijn. De kippen hebben bijvoorbeeld wat meer ruimte en daglicht gehad dan soorten zonder keurmerk.

Scharrelkip en scharrelei

‘Scharrel’ is een keurmerk op het gebied van dierenwelzijn. Boeren die pluimvee houden, zoals vleeskuikens, leghennen en kalkoenen, moeten aan Europese regels voldoen. Deze regels gaan over het welzijn en de huisvesting van de dieren. Er bestaan verschillende soorten scharrel. Sommige scharrelkippen worden binnen gehouden, andere hebben ‘vrije uitloop’.

Voor scharrelkippen en -eieren geldt onder andere:

  • Leghennen leven met maximaal 9 kippen per vierkante meter.
  • Vleeskuikens leven met maximaal 13 tot 15 kippen per vierkante meter, afhankelijk van of ze vrije uitloop hebben of niet. Vleeskuikens worden na 56 dagen geslacht.
  • De stal moet voor minimaal een derde zijn uitgerust als scharrelruimte met een laag stro.
  • Voor scharrel met uitloop is een buitenruimte in de openlucht verplicht.

Kijk voor een gedetailleerd overzicht van de leefomstandigheden van de verschillende soorten in de Keuzehulp Dierenwelzijn.

Vergelijking scharrel met andere keurmerken

Scharrelkippenvlees en scharrelei is afkomstig van kippen die meer ruimte en daglicht hebben gehad dan gangbare kippen. Keurmerken als ‘Beter Leven’ en ‘Biologisch’ stellen meer eisen op het gebied van dierenwelzijn. De meeste scharrelkippen voldoen aan het keurmerk ‘Beter Leven 1 ster’, en soms ook aan ‘Beter Leven 2 sterren’.

Kip met het keurmerk Beter Leven of Biologisch voldoet aan de eisen van scharrelkip én er zijn extra eisen gesteld zoals: een langzamer groeiend ras, meer ruimte, daglicht, uitloop en afleidingsmateriaal.

Als je dierenwelzijn belangrijk vindt, kun je kiezen voor vlees en ei met het keurmerk Beter Leven of Biologisch. De keurmerken Beter Leven (2 en 3 sterren), Biologisch en het EKO-keurmerk zijn topkeurmerken vanwege de hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid. In de Keuzehulp Dierenwelzijn kun je de verschillende keurmerken met elkaar vergelijken.

Scharrelrundvlees en -varkensvlees

Voor rund en varken wordt ook wel eens de term scharrel gebruikt, maar deze term is niet wettelijk vastgelegd. Producert controleert bedrijven die scharrelvlees produceren. De eisen waaraan zo'n bedrijf moet voldoen zijn niet open en transparant. Kies ook hier voor een van de topkeurmerken als je dierenwelzijn belangrijk vindt.