Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Is een product met keurmerk altijd duurder?

Een keurmerk hoeft een voedingsmiddel niet per se duurder te maken. Maar meestal zijn producten met keurmerken zoals Max Havelaar, Biologisch en Fair Trade, wel wat duurder. Dit komt omdat de controle, de andere productiemethode of de apart opgezette keten extra kosten met zich meebrengen.

Verschil in prijs

Bij de keurmerken Weidezuivel, Vrije-uitloop, MSC, Beter Leven 1 ster of Utz Certified zijn de prijsverschillen meestal afwezig of klein. Een vrije-uitloop-ei is bijvoorbeeld 2,5 cent duurder dan een standaard-ei.

Zijn biologische producten duurder?

Biologische producten zijn gemiddeld genomen wel aanzienlijk duurder dan gangbare producten, maar niet altijd: biologische pasta kan ook goedkoper zijn dan merkpasta. Overigens hanteren verschillende supermarkten en winkelketens verschillende prijzen voor dezelfde producten. Ook zijn lang niet in alle winkels evenveel producten met een keurmerk te koop.

In de onderstaande video vertelt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, meer over keurmerken op eten en kosten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.