Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Betekent een deuk in een blik dat je de groenten erin niet meer kunt eten?

Een klein deukje in een blik groente of bonen kan geen kwaad, je kunt de groenten veilig opeten. Bij grote deuken kun je het blik beter weggooien. Er kunnen stoffen zoals tin in de groente zijn gekomen, omdat de beschermlaag in het blik kapot is. Ook loop je meer kans op een voedselvergiftiging.

blik erwten

Tin

Vandaag de dag worden blikken aan de binnenkant voorzien van een kunststof laag. Deze zorgt ervoor dat stoffen zoals tin vanuit het blik niet in het product terecht kunnen komen. Bij lichte deuken of butsen blijft deze laag heel. Alleen bij erg beschadigde blikken kan de laag beschadigd raken, met aantasting van het product tot gevolg.

Hoewel tin niet erg giftig is, kan een hoge dosis wel de maag irriteren. Daarom is er in de EU voor voedingsmiddelen in blik een maximum gehalte aan tin vastgesteld. Als de binnenbekleding van een blik niet beschadigd is door een deuk, en als het er voor de rest normaal uitziet, dan is een deuk geen probleem.

Wanneer moet je een blik weggooien?

Naast tin is er een andere redenen waarom je groente uit een erg beschadigd blik beter niet meer kunt eten. Als een blik gedeukt of op een andere manier beschadigd is, kan het zijn dat zuurstof en ziektekiemen naar binnen gedrongen zijn en de inhoud bedorven hebben. Je kunt dan een voedselvergiftiging oplopen.

In de volgende gevallen kun je het blik beter weggooien:

  • Als de deuk op een naad of een rand zit
  • Als het blik uitzonderlijk bol staat
  • Als er roest op zit die je niet weg kunt vegen
  • Als de inhoud er raar uitziet of vreemd ruikt