Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je gezond dik zijn?

Met een gezond gewicht heb je minder kans op hart- en vaatziekten, op diabetes type 2 en op gewrichtsklachten. Bovendien verklein je de kans op bepaalde vormen van kanker. Toch zijn er onderzoeken waarin wordt gesproken over 'gezond overgewicht'. Wat houdt dit precies in?

Gezond overgewicht

Mensen met gezond overgewicht zouden naast hun lichaamsgewicht geen of weinig risicofactoren hebben voor het krijgen van hart- en vaatziekten en/of diabetes. Op de lange termijn ontwikkelen echter veel mensen toch deze risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloedsuikerspiegel. Daarnaast is bekend dat het risico op allerlei toekomstige gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden groter is bij overgewicht. Ook bij mensen met overgewicht die nu geen andere gezondheidsproblemen hebben.

Gezond gewicht

Overgewicht veroorzaakt ook gezondheidsproblemen die niet gerelateerd zijn aan hart- en vaatziekten en diabetes. Denk hierbij aan gewrichtsklachten, onvruchtbaarheid, verschillende vormen van kanker en ademhalingsproblemen zoals slaapapneu. Vandaar dat het belangrijk is om een gezond gewicht te hebben en te houden.

Heb jij een gezond gewicht? Check het hier!