Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn tips bij brandend maagzuur?

Om klachten van brandend maagzuur te verminderen zijn er eerst een aantal leefstijladviezen die je zelf kan proberen. Daarvoor gelden deze voedingsadviezen:

1. Gezond eten volgens de Schijf van Vijf

Gezond en vezelrijk eten helpt bijvoorbeeld om verstopping (obstipatie) te voorkomen. Drink hierbij ook voldoende. Verstopping kan de druk in de buikholte verhogen, waardoor maagklachten kunnen ontstaan. Lees tips om verstopping te voorkomen en om meer vezels te eten.

2. Afvallen bij overgewicht

Overgewicht kan de druk in de buikholte vergroten. Een paar kilo afvallen kan al helpen. Lees meer over hoe je kunt afvallen.

3. Zware maaltijden of heel vette maaltijden vermijden

Zware maaltijden verhogen de druk in de maag en vette maaltijden blijven langer in de maag. Hierdoor kunnen je klachten erger worden.

4. Op regelmatige tijden eten

Verspreid je maaltijden over een dag. Bekijk daarbij wat goed werkt voor jou. Zo kan het zijn dat 3 maaltijden met maximaal 4 keer iets tussendoor werkt voor jou. Maar misschien dat voor jou 6 kleinere maaltijden per dag beter werken.

5. Niet gaan liggen direct na het eten

In een liggende positie stroomt de maaginhoud makkelijker terug in de slokdarm. Geef je maag na de maaltijd even de tijd om het voedsel te verwerken.

Verder kan stoppen met roken de klachten verminderen. Ook kan het helpen om strakke kleding op de buik te vermijden en het hoofdeinde van het bed ongeveer 10 centimeter omhoog te zetten.

Moet je bij brandend maagzuur voedingsmiddelen mijden?

Met brandend maagzuur mag je in principe alles eten en drinken. Er is niet genoeg bewijs om een algemeen advies te geven over of je iets moet mijden of juist wel moet eten of drinken. Sommige mensen ervaren echter wel dat bepaalde voedingsmiddelen invloed hebben op hun klachten. Wat bij de een de klachten verergert, geeft bij de ander geen problemen. Het kan zinvol zijn voedingsmiddelen te vermijden die bij jou wél klachten geven. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken hoe dit bij jou zit, zodat klachten verminderen. Daarbij is het ook belangrijk dat je niet onnodig bepaalde voedingsmiddelen vermijdt. Een diëtist kan hierbij helpen.

Wanneer naar de huisarts?

Met voedingsadviezen en leefregels kunnen je klachten verminderen. Houd je langer dan 2 tot 3 maanden klachten? Dan raden we aan om naar je huisarts te gaan. Een huisarts kan beoordelen of er meer aan de hand is en verder onderzoek of medicijnen voorschrijven. Je kunt ook zelf korte tijd maagmedicijnen proberen die zonder recept te verkrijgen zijn. Gebruik deze medicijnen niet langer dan 2 tot 4 weken. Bespreek het dan met je huisarts. Ook bij medicijngebruik blijft een gezonde leefstijl belangrijk.