Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is koolhydraatbeperking bij diabetes nodig?

Een (tijdelijke) koolhydraatbeperking kan sommige mensen met diabetes helpen. Bijvoorbeeld om af te vallen of omdat je niet goed ingesteld raakt. Voor anderen is dat niet nodig. Wat voor jou werkt bekijk je samen met je arts of diabetesverpleegkundige en diëtist.

Het is in ieder geval belangrijk dat je je koolhydraten uit gezonde producten haalt, zoals volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en fruit.

Wat is een koolhydraatbeperking?

Als je koolhydraatbeperkt eet, dan komt minder dan 40% van de energie uit je voeding uit koolhydraten. Er zijn veel varianten op het koolhydraatarm dieet: van licht koolhydraatbeperkt tot ketogeen. Een ketogeen dieet is de strengste vorm van een koolhydraatarm dieet. Hierbij komt maximaal 10% van de energie uit je voeding uit koolhydraten. Dit dieet is vaak moeilijk vol te houden. En je loopt een groter risico op een tekort aan voedingsstoffen.

Waarom zou je minder koolhydraten nemen bij diabetes?

Bij mensen met diabetes type 2 kan koolhydraatarm eten op de korte termijn zorgen voor een gezonder gewicht en een betere HbA1c (maat voor het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de afgelopen weken). Het blijkt niet duidelijk uit onderzoek waardoor dit komt. Onderzoeken die over langere tijd kijken zien geen verbeteringen meer in HbA1c en gewicht.

Bij mensen met diabetes type 1 is er heel weinig onderzoek gedaan naar het effect van koolhydraatarm eten. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat een koolhydraatarm dieet positieve effecten heeft.

Waarom wél koolhydraten nemen bij diabetes?

In de voedingsrichtlijn voor diabetes staat geen advies voor de ideale hoeveelheid koolhydraten voor mensen met diabetes. Het is vooral belangrijk is om te kiezen voor de gezonde producten met koolhydraten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en fruit. Deze producten helpen om je hart en bloedvaten gezond te houden.

Daarnaast krijg je door het eten van die producten voedingsstoffen binnen. Denk aan vezels, vitamines en mineralen.

Bekijk samen met je arts, diabetesverpleegkundige of diëtist of voor jou koolhydraatbeperkt eten kan werken.

Is koolhydraatbeperkt eten iets voor jou?

Minder koolhydraten eten kan positieve en negatieve gevolgen hebben. Wil je een koolhydraatarm dieet proberen? Bespreek dan altijd of dit iets voor jou is met je arts of verpleegkundige en diëtist. Zij helpen om een keuze te maken. En ze begeleiden je als je besluit wel koolhydraatarm te eten. Om er zo voor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.