Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bestaat een dieet dat helpt tegen Candidiasis?

Er zijn voor Candidiasis geen specifieke voedingsadviezen te geven. Het is nodig om naar de huisarts te gaan om candidiasis vast te stellen. De arts schrijft dan medicijnen voor die Candida albicans doden. De werking hiervan is vergelijkbaar met antibiotica tegen een bacteriële infectie. 

Alleen als je een voedselintolerantie of -allergie hebt zal de arts een speciaal dieet voorschrijven, waarin je het voedsel vermijdt waarvoor je overgevoelig bent.

Anti-Candida-dieet

Niet-reguliere behandelaars schrijven voor het ‘Candida-syndroom’ vaak een anti-Candida-dieet voor, soms in combinatie met medicijnen of voedingssupplementen. Wat wel en niet is toegestaan binnen dit dieet kan per hulpverlener verschillen. Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden. 

Er is geen bewijs dat anti-Candida-diëten helpen. Het vermijden van geraffineerde suikers en fruit heeft geen effect op de groei van Candida albicans, omdat de gist al voldoende voedingsstoffen uit de slijmvliezen haalt. Omdat Candida albicans niet in staat is om lactose (melksuiker) te gebruiken om te groeien, is het ook niet zinvol om melkproducten te laten staan. Onderzoek heeft verder aangetoond dat het vermijden van bakkersgist en andere gist- en schimmelsoorten geen effect heeft op een infectie met Candida.

De klachten van het ‘Candida-syndroom’, verminderen soms met een gezond eetpatroon. Dat komt omdat door gezond te eten de afweer tegen infecties toeneemt. Maar een anti-Candida-dieet kan juist de afweer verminderen. Bijvoorbeeld het weglaten van melkproducten en fruit kan op termijn leiden tot een tekort aan vezels, vitamines en mineralen.