Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Traditioneel Brits recept met lamsvlees
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Column: het nocebo-effect

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Expert Voeding & Gezondheid

Het mooie van placebo is dat iets wat geen effect zou moeten hebben, toch een positief effect heeft, omdat we dat geloven. Het tegenovergestelde van placebo is nocebo: iets wat geen effect zou moeten hebben, heeft een negatief effect omdat we dat geloven.

Ik weet niet bij welk van de twee (pla- of no-) het ‘buurvrouw-effect’ het grootste is, maar ik denk dat wanneer je van je buurvrouw hoort dat ze echt last krijgt van zuivel, je zelf je yoghurt heel snel laat staan. Want je wilt natuurlijk nergens last van krijgen. Better safe than sorry.

Voedingshypes kunnen daardoor wel eens een groter effect gaan hebben dan goed voor ons is. Het weglaten van producten die in een gemiddeld Nederlands voedingspatroon al eeuwen lang veel voedingsstoffen leveren, zoals brood en zuivel, betekent dat je van andere voedingsmiddelen een heleboel meer moet gaan eten. Tenzij je het niet erg vindt om last te krijgen van een moeilijke stoelgang, omdat je niet genoeg vezels eet of bloedarmoede krijgt door een vitamine B12-tekort.

Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat er verhalen komen van mensen die echt last van hun gezondheid hebben gekregen, omdat ze jarenlang een voedingsmiddel onterecht hebben gemeden, omdat de buurvrouw ‘last’ kreeg als zij dat at*.

De gemiddelde buurvrouw in Nederland heeft steeds vaker last van diabetes en kanker en dat is pas echt een ‘last’. Waar ze dat van heeft gekregen? Misschien wel van te veel eten, snacks, frisdrank, alcohol… Iemand ooit iets gemerkt na het nuttigen van deze producten?

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid

* Hier bedoel ik natuurlijk niet de mensen waarvan in een ziekenhuis door een reguliere arts is aangetoond dat ze ergens overgevoelig voor zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.