Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Etiket op alcohol: laat maar zien wat erin zit

Ir. Wieke van der Vossen

Ir. Wieke van der Vossen

Expert voedselveiligheid en etikettering
23 maart 2018
Op bijna elk product staat een etiket, waarop de ingrediënten en de voedingswaarde staan. Een blik groente, een pot saus. Dat is verplicht vanuit de wet. Maar een fles wijn of een fles sterke drank? Daar hoeft het niet op te staan. Vreemd toch? Maar dat gaat hopelijk snel veranderen. De Europese Commissie gaat besluiten of er op alcoholische dranken ook -verplicht- voedingswaarde en ingrediënten moet komen. Wat mij betreft wel!

Hoe zit dit nu precies? Sinds eind 2011 is de wet Voedselinformatie (EU verordening 1169/2011) van kracht. Deze wet regelt precies wat er op het etiket moet staan. Bijvoorbeeld de verplichting tot het noemen van de ingrediënten en de voedingswaarde. Bij de invoering van de wet is dit voor alcohol uitgesteld. In de wet Voedselinformatie is wel een extra paragraaf opgenomen. De Europese Commissie moet beslissen of ze het vermelden van voedingswaarde en/of ingrediënten op alcohol wel of niet verplicht gaan stellen. De Europese Commissie heeft aan de industrie gevraagd om eerst met een voorstel te komen en op basis daarvan zal het besluit genomen worden. Dat voorstel kwam vorige week.

De industrie pleit in het voorstel voor een “vrijwillige declaratie”. Bedrijven mogen dus zelf beslissen of ze voedingswaarde en ingrediënten wel of niet op het etiket vermelden. Doen ze dit niet dan moet de mogelijkheid voor de consument er zijn om de informatie online op te zoeken. Bijvoorbeeld via een QR-code op de fles of een link naar een website.

Ik vind dit echt teleurstellend. De consument ga je hiermee echt niet helpen. Die kan nog steeds niet direct zien wat hij drinkt. Stel, je wilt op je gewicht letten. Dan kan het helpen als je ziet dat er maar liefst 144 kcal in een glas zoete witte wijn zit. Dat is meer dan 1 glas cola of sinaasappelsap. Misschien neem je dat glaasje dan niet. Of kies je voor een glaasje alcoholvrije wijn, waar maar 36 kcal inzit. Laten we transparant zijn over wat er in ons eten en drinken zit. Dat geldt voor alle producten. Voor alcohol, maar ook voor een taart die je bij de bakker koopt, of een groentesoep van de delicatessenzaak. Wie goed geïnformeerd is, maakt meestal betere keuzes.

Prima om informatie online of via apps te communiceren, maar het etiket is en blijft een heel belangrijk informatie-instrument. En het kan. Zo zie je op bier in heel veel gevallen al keurig de lijst met ingrediënten en voedingswaarde staan.

Gelukkig is het aan de Europese Commissie om een besluit te nemen. Ik hoop dat ze het belang van de consument bovenaan zetten en alcoholische dranken in lijn brengen met de rest van de producten in de supermarkt. Want ik begrijp niet waarom alcohol uitgezonderd zou moeten zijn.

Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid en Etikettering