Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Corona-proof trakteren

Dr. Ir. Iris Groenenberg

Dr. Ir. Iris Groenenberg

Expert voeding en gezondheid
Ir. Wieke van der Vossen

Ir. Wieke van der Vossen

Expert voedselveiligheid en etikettering
16 november 2021

Iris Groenenberg (expert voeding en gezondheid) en Wieke van der Vossen (expert voedselveiligheid) hebben beide kinderen op de basisschool. Ze ontdekten dat het traktatiebeleid van beide scholen nogal afwijkt van elkaar in coronatijd.

Bij Iris zijn ze sinds corona helemaal met trakteren gestopt. De school vond al langer dat de traktaties veel te ongezond en te groot waren. Bij Wieke mogen kinderen alleen maar traktaties uitdelen die per stuk voorverpakt zijn. In de praktijk komt dat vooral neer op voorverpakte koekjes.

Onze experts gaan erover met elkaar in gesprek.

Iris: Hoe groot is de kans eigenlijk dat je corona krijgt via traktaties?

Wieke: Er zijn geen gevallen bekend van mensen die ziek zijn geworden van corona door eten of drinken. Dus ook bij traktaties niet. Theoretisch kunnen virusdeeltjes op voedsel terechtkomen als een ziek persoon zijn handen bijvoorbeeld niet goed wast. Maar de kans is heel klein dat je daar corona van krijgt. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien.

Iris: Wat is dan de reden denk jij dat scholen vragen om ‘coronaproof’ te trakteren?

Wieke: Ik denk dat dit te maken heeft met toch een angst voor besmetting, onder het mom ‘better safe than sorry’.

Het is natuurlijk altijd belangrijk om hygiënisch om te gaan met het maken, vervoeren en uitdelen van traktaties. Denk aan goed je handen wassen met water en zeep voor je een traktatie gaat maken. En vanzelfsprekend moeten ouders of kinderen die klachten hebben die passen bij corona geen traktaties maken. Als mensen zich hieraan houden, zie ik geen reden voor ‘coronaproof’ traktaties.

Wat vind jij daarvan? Ik hoorde dat dit soort voorverpakte traktaties vaak ongezond zijn?

Deze groentefrietjes zijn een gezonde traktatie!

Iris: Ja, het Jeugdjournaal heeft hier een tijd terug nog een item aan gewijd. Zij hebben een peiling gedaan onder 90 scholen en op bijna al die scholen moest ‘coronaproof’ getrakteerd worden. Op veel scholen hoeft de traktatie nu ‘even’ niet gezond te zijn.

Maar we zitten nu al dik anderhalf jaar in deze situatie, dus dat betekent al meer dan anderhalf jaar ongezonde, voorverpakte traktaties, zoals zakjes chips en voorverpakte wafels. Producten met veel verzadigd vet, zout en suiker. Vaak is de portie voor een kind ook veel te groot, dus veel extra calorieën.

Stappen die scholen gezet hebben om gezonder te gaan trakteren worden op deze manier ongedaan gemaakt. Straks moeten ze weer van voren af aan beginnen.

Hartstikke zonde, want er is zoveel mogelijk! Van fruit en groente kun je van alles maken, zoals een mandarijnenspookje of rauwkost ‘frietjes’. Er is ook voorverpakt gedroogd fruit, een beter alternatief voor voorverpakte cakejes. En je kunt trakteren op iets anders dan eten, denk aan stickers, bellenblaas, stoepkrijt of klei. En als er toch op iets ongezonds wordt getrakteerd, hou de porties dan klein of schuif op naar iets minder ongezond. Dus een klein zakje snoepjes in plaats van een snoepzak of naturel popcorn in plaats van chips.