Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

“Wilt u hem halfgaar of doorbakken?”

Ir. Wieke van der Vossen

Ir. Wieke van der Vossen

Expert voedselveiligheid en etikettering
13 januari 2016

Deze week vindt de Horecava plaats; dé vakbeurs voor Horeca Nederland. Dit is ook het moment dat de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland de vernieuwde Hygiënecode presenteert.

Dat een goede hygiëne bij restaurants belangrijk is, zal niemand betwijfelen. Onoplettendheid kan grote gevolgen hebben, zo bleek recent maar weer bij Chipotle, een grote restaurantketen in Amerika. De keten profileert zich met lokale biologische en natuurlijke producten, maar  de aandacht voor voedselveiligheid was ver te zoeken. Het resultaat: vele zieken door de bacterie E. coli en het norovirus. Tientallen vestigingen moesten tijdelijk sluiten en het vertrouwen bij het publiek was weg. Voedselveiligheid hoort dus ook binnen de horeca een topprioriteit te zijn en het is mooi dat deze vernieuwde Hygiënecode hier aandacht aan besteedt.

Eén van de onderwerpen wil ik er graag speciaal uitlichten. Er is een ontwikkeling gaande van het serveren van rauw voedsel en dan bedoel ik ook rauw vlees. Nog niet zo lang geleden bestelde ik een broodje hamburger bij een lunchzaak in Amsterdam. Ik kreeg de vraag: “wilt u de hamburger halfgaar of doorbakken?”. “Doorbakken”, zei ik uiteraard, maar de vraag verbaasde mij wel. Het is goed te zien dat de vernieuwde Hygiënecode ook hier aandacht aan besteedt. Zo zijn er extra strenge eisen voor het serveren van hamburgers waarvan de kern rosé blijft. Bij gemalen vlees als hamburgers mag dat in principe niet, behalve als het restaurant zijn vlees vooraf laat testen in een laboratorium.

De nieuwe eisen zijn zo vergaand dat wellicht bedrijven zullen afzien van het serveren van rauw vlees. En wat mij betreft is dat prima. Het doorbakken van vlees is immers al eeuwenlang een perfecte manier om ons te behoeden voor veel ellende.

Ik wens alle horecaondernemers veel succes met de invoering van deze nieuwe Hygiënecode!

Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid