Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Column: Claims om met een korreltje zout te nemen

Ayurvedisch steenzout, Himalayazout, zongedroogd zeezout, al dan niet Keltisch: tegenwoordig kunnen we in sommige winkels kiezen uit tientallen soorten zout. Die exotische zoutsoorten zeggen ‘natuurlijker’ te zijn dan gewoon keukenzout en bovendien zouden ze aanzienlijk meer mineralen en sporenelementen bevatten. En dat is vast goed voor ons allemaal, toch?

Een ploeg van EditieNL kwam langs bij het Voedingscentrum om van ons te horen of die buitenlandse zoutsoorten echt zo gezond zijn. Ik moest ze teleurstellen. Hoe mooi de potjes ook zijn en hoe gezond het ook klinkt dat de zoutsoorten extra mineralen bevatten: te veel zout is bewezen erg ongezond en dit is pure marketing om een ongezond product hip te maken. En daar betaal je ook nog flink voor. Een potje Hawai black zout (‘verrijkt met vulkanische actieve kool, waarvan de reinigende werking algemeen bekend is’) kost al snel vierenhalve euro voor 125 gram. Een pak tafelzout (gewoon, naturel) van 500 gram kost bij dezelfde winkel 15 cent. Bekijk het filmpje van Editie NL.

Zout is en blijft gewoon zout, hoe exotisch je het ook aanprijst. En te veel zout is erg schadelijk: het zorgt voor een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het voornaamste bestanddeel van alle soorten zout is natrium. In die spannende zoutsoorten zit inderdaad een heel klein beetje mineralen als calcium of magnesium. Maar dat gaat om zulke minieme hoeveelheden dat je lichaam daar niets van zal merken. Als je gewoon eet volgens de Schijf van Vijf krijg je veel meer van die mineralen binnen.

Ik strooi nauwelijks zout over mijn eten, want we krijgen iedere dag vaak al veel meer zout binnen dan goed voor ons is. Maar als ik dan een keertje wat strooi over een eitje, dan kies ik voor keukenzout waarbij een deel van het natrium vervangen is door kalium. Dat is beter voor m’n bloeddruk en veel goedkoper dan ieder exotisch zout. En ach, die ‘reinigende werking’ die ik dan mis: mijn lever reinigt mijn lichaam prima van afvalstoffen.

Roy van der Ploeg, oud-woordvoerder