Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Allergisch voor kleine lettertjes

Ir. Wieke van der Vossen

Ir. Wieke van der Vossen

Expert voedselveiligheid en etikettering
27 januari 2017
Zit jij ook wel eens te turen naar het etiket en beginnen de kleine letters dan voor je ogen te duizelen? Natuurlijk wil ik niet aan een leesbril, maar ik moet bekennen dat ik er wel eens last van heb. Het zou eigenlijk best handig zijn als alleen de informatie die ik belangrijk vind, duidelijk leesbaar is. Alles eromheen is dan bijzaak. Maar ja, wat ik belangrijk vind, vindt een ander weer niet zo van belang. En dit is nu precies waar wij hard aan werken met de ontwikkeling van de Voedingsapp.

Deze door minister Schippers aangekondigde app helpt je bij het lezen van het etiket op basis van je persoonlijke voorkeur. Donderdag 26 januari is de eerste testversie van de app gepresenteerd tijdens de nationale VoedselTop. Tijdens deze top, die georganiseerd werd vanuit 4 ministeries, kwamen ruim 150 beslissers uit de Nederlandse voedselwereld bijeen. Hier hebben wij deze nieuwe app laten zien. Mensen konden er zelf mee testen in een mini-supermarkt. En de reacties waren positief.De app laat namelijk niet alleen die onderdelen van het etiket zien die voor jou belangrijk zijn, maar je kunt er ook producten mee vergelijken op bijvoorbeeld zout, suiker of calorieën. Het geeft aan of het product past in de Schijf van Vijf en waarom wel of niet. En voor de consument met een voedselallergie of -intolerantie geeft het in één oogopslag aan of het product geschikt is om te eten.

Is de app nu al beschikbaar voor iedereen? Nee, nog niet. En hier zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste is dat we de app eerst grondig willen laten testen door consumenten, onder de naam 'EtiketWijzer’. Is het makkelijk te gebruiken en helpt het hen echt bij het maken van een gezonde keuze? De tweede reden is dat we nog druk bezig zijn met het verwerken van alle producten die in de Nederlandse supermarkten te koop zijn. Dit kost tijd. De verwachting is dat de app medio 2017 beschikbaar is voor iedereen.

Het Voedingscentrum ziet de app niet als enige oplossing om mensen gezonder te laten eten. Hiervoor is veel meer nodig. Denk aan het gezonder maken van onze omgeving, het aanleren van gezonde eetgewoontes en het verbeteren van de samenstelling van de producten. Wel kan deze app in mijn ogen één van de hulpmiddelen zijn. Het is een nieuwe manier die past in de ontwikkeling van deze tijd. En die zeker een deel van de Nederlanders kan helpen gezondere keuzes te maken.

Ik ging gisteren met een positief gevoel weg bij de VoedselTop. Enthousiast van al die acties en ambities uit Voedselland Nederland en blij om te zien dat eigenlijk alle Nederlandse fabrikanten en supermarkten bereid zijn om hun etiketgegevens met ons te delen. Dit is een hele mooie stap vooruit.

Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid