Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bezopen plan om op meer plekken alcohol te verkopen

13 juni 2018

Lekker hoor: een glas prosecco als je even moet wachten bij de kapper of de pedicure. En handig: als je je tankbeurt afrekent, kun je meteen een paar blikjes bier meenemen. Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet het wel zitten om deze ‘mengformules’ mogelijk te maken. Zo kunnen veel meer winkels en zelfstandige ondernemers een vergunning aanvragen om alcohol te schenken of te verkopen.

Dat zou moeten leiden tot aantrekkelijkere winkelstraten en ondernemers de kans geven ‘beter in te spelen op de klantbeleving en de verblijfsduur van de consument te verlengen’. Wat mij betreft is er op dit plan maar één reactie mogelijk: gezondheidswinst moet altijd voorrang krijgen boven eventueel economisch gewin.

Verslaving en ziekten

Het kabinet heeft de gezondheid van de Nederlanders hoog in het vaandel staan. Tijdens de Nationale Voedseltop in 2017 werd door diverse partijen de ambitie uitgesproken dat Nederland binnen vijf tot tien jaar wereldwijd koploper moet zijn in gezonde en duurzame voeding. Het gezonder maken van onze omgeving werd benoemd als prioriteit. Daarom verbaast dit plan me enorm: hoe kan het schenken van alcohol op meer plekken gerijmd worden met deze ambitie?

We kennen allemaal de gevaren van alcoholgebruik. We weten dat alcohol kan leiden tot verslaving en er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat al bij meer dan twee glazen alcohol per dag de kans toeneemt op verschillende vormen van kanker. Vrouwen die 1 glas alcohol per dag of meer drinken, lopen een hoger risico op borstkanker. En dan heb ik het nog niet eens over de veiligheidsrisico’s van alcohol in het verkeer.

Verleiding

Gelukkig voelt staatssecretaris Blokhuis van VWS niets voor het plan. Hij realiseert zich dat bij een groei van het aantal plekken waar je alcohol kunt krijgen, de consumptie van alcohol zal toenemen.

Als iets volop voorradig is, worden mensen op meerdere plekken en meerdere momenten op een dag verleid om alcohol te drinken. Sommigen zullen die verleiding moeilijk kunnen weerstaan. En bovendien wordt het dan steeds ‘gewoner’ om de hele dag door, op meerdere plekken, een glas alcohol te nuttigen. Welk voorbeeld geven we dan aan onze kinderen?

Ik misgun niemand zijn biertje of wijntje, maar het is vanuit gezondheidsoogpunt veel logischer om het aantal plekken waar je alcohol kunt krijgen te beperken, in plaats van uit te breiden. De omgeving hoeft ons niet extra te stimuleren om alcohol te drinken. Moeten we nou van elke kapper een BarBier maken?

Roy van der Ploeg, oud-woordvoerder