Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Missie en visie

Goed eten voor mens en milieu. Daar draait het voor het Voedingscentrum om. Wij willen dat alle Nederlanders gezonde en duurzame voedselkeuzes kunnen maken. Dat het voor iedereen en overal de makkelijke keuze wordt. Daar zet het Voedingscentrum zich al meer dan 80 jaar voor in met 100% financiering vanuit de overheid. Daarbij richten we ons op het individu voedselvaardiger maken en de eetomgeving gezonder en duurzamer.

Schijf van Vijf

Bij onze missie is de Schijf van Vijf onmisbaar. De Schijf van Vijf is hét wetenschappelijk onderbouwde voorlichtingsmodel over voeding in Nederland. Wie eet volgens onze adviezen volgt niet de nieuwste hypes, maar is wel verzekerd van het meest betrouwbare voedingsadvies dat er op dit moment beschikbaar is.

Met de Schijf van Vijf laten we zien wat we vooral adviseren om te eten, en wat er een klein beetje bij kan. En daarbij geldt: elke kleine vooruitgang is er één. Het mag stap voor stap. Want we begrijpen dat mensen het moeilijk vinden, ook al willen ze wel andere keuzes maken. Het voedselaanbod in onze omgeving maakt het vaak niet gemakkelijk.

Helpende hand

Daarom bieden we als Voedingscentrum de helpende hand. Met tips en tools die helpen om gezond, duurzaam én veilig te eten. Daarbij zetten we ons in voor iedereen. Of je nu consument bent of professional, jong of oud, ziek of gezond. En wat je culturele achtergrond ook is. Bij ons kun mensen terecht met al hun eetvragen.

Eten is overal, dus het Voedingscentrum is ook overal te vinden. Van de huisartsenpraktijk tot aan het klaslokaal. Van de kinderopvang tot aan het verpleeghuis. In gemeenten, in eetomgevingen als bedrijfsrestaurants, attractieparken en treinstations. Je komt ons ook tegen in de media, op onze site en socialmediakanalen. Met toegankelijke informatie en herkenbare gezichten.

Iedereen maakt natuurlijk zijn eigen keuze. Consumenten kiezen zelf wat ze eten en drinken, de horeca bepaalt wat op de menukaart komt en fabrikanten beslissen zelf welke producten ze op de markt brengen. Wat wij doen is al deze partijen eerlijke informatie bieden, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken.

Onafhankelijk

Informatie over voeding is tegenwoordig overal te vinden. Op (nieuws)sites en social media, maar ook in tijdschriften en boeken. Het gaat vaak om tegenstrijdige voedingsadviezen, die lang niet altijd wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Juist in deze tijd is onafhankelijke en betrouwbare voorlichting nodig. Het Voedingscentrum neemt geen geld aan van bedrijven en wordt 100% gefinancierd door de overheid. Om zo ons enige belang te kunnen dienen: mensen helpen om gezonder, duurzamer en veiliger te eten.

We vinden het belangrijk dat we ons als maatschappij steeds meer bewust worden van het belang van gezond en duurzaam eten. Daarom zetten we het onderwerp steeds hoog op de agenda bij de voedingsindustrie, de politiek, in de media en bij consumenten.