Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Nieuwsoverzicht 2011

Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011?

In vogelvlucht ons nieuws in 2011.

11 maart 2011
Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd. Deze richtlijnen zijn een vertaalslag van het beleid van de Gezondheidsraad en vormen de basis voor alle voedingsadviezen aan consumenten.

11 maart 2011
Veel levensmiddelen bevatten in 2010 net zoveel zout als in 2009. Ook bestaan nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoort.

28 maart 2011
De Raad van Toezicht van het Voedingscentrum heeft de heer Felix Cohen benoemd tot directeur van het Voedingscentrum met ingang van 1 april 2011.

13 april 2011
Het Europese agentschap voor voedselveiligheid EFSA heeft de resultaten bekend gemaakt van de vierde reeks beoordelingen. In totaal werden 442 gezondheidsclaims beoordeeld, waarvan het grootste deel is verworpen.

20 april 2011
Onlangs is gebleken dat sommige rauwe groenten besmet kunnen zijn met ESBL-producerende bacteriën. Het Voedingscentrum raadt aan om groente goed te spoelen onder stromend water, om het risico op besmetting te verkleinen.

26 mei 2011
In Duitsland is veel ophef over een uitbraak van de gevaarlijke variant EHEC van de E.coli-bacterie. In Duitsland zijn zeker 300 mensen hiervan ziek geworden na besmetting. Zo’n 140 mensen hebben ernstige gezondheidsklachten, ook zijn zeker 2 mensen overleden aan de infectie.

9 augustus 2011
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna een derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum onder ruim 2000 Nederlanders.

1 september 2011
Sommige soorten antibiotica moeten worden gereserveerd voor mensen en mogen niet meer aan vee worden gegeven. Op die manier kan het risico op de overdracht van resistente bacteriën van dier naar mens worden verkleind. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies van woensdag 31 augustus.

12 september 2011
In 2010 werd in 61% van de snackbars en cafetaria’s vloeibaar, dus gezond frituurvet gebruikt. Dat bleek uit een steekproef van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit onder 588 ondernemingen in deze sector

5 oktober 2011
Nederlanders houden moeite om te voldoen aan de richtlijnen goede voeding, zo blijkt uit cijfers die het RIVM op 5 oktober 2011 openbaar heeft gemaakt. We eten in Nederland nog steeds te weinig groente en fruit, vezel en vis. Ouderen eten van deze gezonde producten nog het meeste. Jongeren eten relatief juist veel snoep, koek en gebak.

7 oktober 2011
Veel voedingsmiddelen die op kinderen zijn gericht bevatten erg veel zout. Soms bevatten ze zelfs meer zout dan producten die niet op kinderen zijn gericht.

27 oktober 2011
“In hoeverre is gezonde voeding ook duurzaam?” Die vraag staat centraal in het nieuwe advies ‘Richtlijnen goede voeding ecologisch belicht’ van de Gezondheidsraad. Het advies dat vandaag is uitgekomen, toont aan dat gezond eten ook duurzaam is.

17 november 2011
Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41% wil gezonder eten. Tegelijk vindt 43% van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen.

18 november 2011
Jaarlijks gooien alle Nederlanders samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Toch zegt 80% van de mensen bereid te zijn om zelf minder te verspillen.

30 november 2011
Restjes van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit in Nederlandse winkels vormen geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. Die conclusie trekt het Voedingscentrum uit een analyse van 4392 groente- en fruitmonsters die de nVWA in 2010 heeft genomen.

20 december 2011
In de eerste weken van december 2011 is het zogenaamde Schmallenbergvirus aangetroffen bij Nederlandse koeien en lammeren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.