Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Portiegrootte

We krijgen tegenwoordig steeds grotere porties aangeboden. De verpakkingen groeien, maar ook producten zelf worden steeds groter. Vooral wanneer dit gebeurt bij energierijke producten is dit niet wenselijk, vindt het Voedingscentrum.

Mensen gaan meer eten wanneer ze grotere porties voorgeschoteld krijgen of gooien voedsel weg. De norm verschuift: zagen we eerst een blikje frisdrank als een ‘normale’ verpakking, tegenwoordig is een flesje van een halve liter de norm. Sommige aanpassingen gaan ongemerkt voor de consument. De kroketten worden groter en de plakken kaas dikker. Wat vroeger een normale portie was, heet nu ‘small’. Soms zijn er zelfs alleen maar grote verpakkingen te koop. Daarnaast is de grotere verpakking vaak relatief goedkoper. Dit alles kan leiden tot overeten en voedselverspilling.

Op dit moment kun je op een verpakking waar je meerdere keren uit kan eten wel lezen wat een portie is, bijvoorbeeld 1 chocoladereepje uit een snackverpakking met 2 repen. Maar de consument zal zo’n verpakking vaak als 1 portie zien.

Voedselaanbieders hebben afspraken gemaakt via Convenant Gezond Gewicht om hier inspanning voor te leveren, maar dit heeft tot nu toe weinig opgeleverd. Het Voedingscentrum zou graag meer acties zien vanuit de voedselaanbieders. Belangrijk is de keuzemogelijkheid: bied ook een kleinere portie aan. In het schap ziet het Voedingscentrum graag een kentering van de steeds groter wordende porties. In eerste instantie bij producten die je per stuk eet, zoals koek en andere snacks. Daarmee wordt stap voor stap de gezonde keuze de gemakkelijke keuze.

Zie ook: