Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Fastfood in de publieke ruimte

Het Voedingscentrum vindt dat de opmars van fastfood in de publieke ruimte moet stoppen. Met name in de grote steden is het aanbod aan fastfood zoals friet, hamburgers, kebab en pizza al enorm. Bij een groter ongezond aanbod, neemt voor de consument de verleiding toe. Meer ongezond eten leidt tot hoger risico op overgewicht en ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.
Onze leefomgeving heeft grote invloed op de keuzes die we maken. Of en hoe gezond we eten, wordt sterk bepaald door het aanbod. Daarvoor is genoeg wetenschappelijk bewijs. Meer snacks, fastfood en ander calorierijk voedsel in de omgeving betekent dat we er meer van eten. Met alle gevolgen van dien.

Gezonde keuze lastiger

Door de groei van het aantal zaken met een ongezond aanbod neemt de verleiding toe. Dat maakt het lastiger om gezonde keuzes te maken. Zeker als er ook nog marketingcampagnes mee zijn gemoeid. Driekwart van de Nederlanders probeert gezond te eten. Maar als de omgeving steeds ongezonder wordt, is het juist moeilijker om gezond te kiezen.

Toename fastfood zorgelijk

In veel winkelstraten en stations is er al een overvloed aan snackbars, kebabzaken en friet-, pizza- en burgertenten. Zorgelijk is dat het aantal toeneemt. Nog zorgelijker is dat ook ‘kwetsbare’ plekken niet ontkomen aan de fastfoodinvasie. Zo kondigde Dunkin’ Donuts in maart 2017 aan om vestigingen te openen in ziekenhuizen en op scholen. Dit zijn juist plekken waar een gezond aanbod essentieel is.

Gezonde keuze de makkelijke keuze

Het Voedingscentrum vindt dat onze omgeving gezonder moet worden, zodat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. Het is wenselijk dat consumenten op alle mogelijke plekken, zoals onderweg, op scholen, in zorginstellingen, bij catering, in supermarkten en horeca meer gezond en duurzaam voedsel tegenkomen. Dit kan bijdragen aan een betere gezondheid en minder overgewicht. Een toename van fastfood in de publieke ruimte past hier niet bij.