Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Borstvoeding of flesvoeding?

Hoewel de flesvoeding in Nederland van goede kwaliteit is, vindt het Voedingscentrum dat borstvoeding de voorkeur heeft.

Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat kinderen die borstvoeding krijgen een lager risico hebben op infecties van het maag-darmkanaal en middenoorontsteking. Ook is overtuigend aangetoond dat borstvoeding de kans op overgewicht en hoge bloeddruk verkleint.

Verder beschermt borstvoeding geven de moeder tegen reumatische artritis en mogelijk ook tegen eierstokkanker en borstkanker voor de overgang. Deze voordelen gelden zowel in arme als rijke landen.

Bovendien zorgt huid-op-huid-contact bij borstvoeding voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Hierdoor wordt het kind, maar ook de moeder rustiger en ontspannen. Ook ervaren baby’s minder pijn, bijvoorbeeld wanneer zij een hielprik krijgen en direct er na borstvoeding krijgen.

Borstvoeding is dus de beste voeding voor een baby. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat moeders die borstvoeding willen geven, hiervoor de mogelijkheid krijgen.

www.borstvoedingsraad.nl.