Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Mijn Eetmeter (persmap 2019)

Mijn Eetmeter is een online eetdagboek dat mensen helpt om gezonder te eten. Je krijgt inzicht in je eetpatroon en in de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Ook krijg je concrete tips hoe je gezonder kan kiezen. Dat kan allemaal ook helpen om af te vallen.

Lees het laatste persbericht: Nieuw in de app Mijn Eetmeter: de barcode-scanner.

Bekijk en download

Bekijk in Play Store
Bekijk in App Store

Mijn Eetmeter is ook beschikbaar via de website Mijn Voedingscentrum.

Veelgestelde vragen

Wat maakt Mijn Eetmeter uniek?

1. Altijd actueel

Mijn Eetmeter haalt de productinformatie uit de Levensmiddelendatabank. De productinformatie in deze databank krijgen we direct van fabrikanten. Passen de fabrikanten het etiket aan, dan krijgen wij dus automatisch de meest actuele productgegevens.

2. Gratis en zonder commercieel belang

Mijn Eetmeter is en blijft gratis. Het Voedingscentrum kan deze app gratis aanbieden omdat zij 100% door de overheid gefinancierd wordt om mensen te helpen gezonder te eten. Omdat het Voedingscentrum geen commercieel belang heeft, is de informatie onafhankelijk en betrouwbaar. Persoonlijke informatie zal nooit worden gedeeld met derden.

3. Voedingswaarde zoals je het eet

Scan of selecteer je bijvoorbeeld een pasta, dan wil je natuurlijk de voedingswaarden toevoegen van de gekookte pasta; zo eet je het immers. Staan op het etiket de waarden van de rauwe pasta, dan rekent Mijn Eetmeter dit voor je om. Of als je groente eet, dan kun je kiezen of je dit rauw of gewokt eet bijvoorbeeld.

4. Advies ook op vitamines en mineralen

Op het etiket staat hoeveel energie, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, vezels en zout er in het product zit. In Mijn Eetmeter krijg je voor deze voedingsstoffen direct een advies op maat. Maar je kunt in Mijn Eetmeter ook letten op vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum koppelt namelijk alle producten aan algemene voedingswaarden. Zo krijg je inzicht in heel veel voedingstoffen.

5. Volgens de Schijf van Vijf

Mensen die graag meer volgens de Schijf van Vijf willen eten, biedt het Voedingscentrum een Schijf van Vijf-advies aan. Daarin krijg je te zien hoeveel jij al eet volgens de Schijf van Vijf en krijg je tips hoe je gezonder kunt kiezen.

6. Link met de app ‘Kies Ik Gezond?’

Gebruikers van de ‘Kies Ik Gezond?’-app kunnen producten vanuit die app favoriet maken in Mijn Eetmeter. In deze app zie je per product of het gezond is.

sluiten
Hoe komen we aan onze productgegevens?
Onze productgegevens halen we uit de  Levensmiddelendatabank. Dit is dé onafhankelijke databank van Nederland met uitgebreide informatie over algemene merkloze producten en (huis)merkartikelen. Het Voedingscentrum beheert deze databank samen met het RIVM. Deze databank vernieuwen we steeds. 
sluiten
Waarom staan niet alle producten in Mijn Eetmeter?
De Levensmiddelendatabank haalt gegevens uit databanken van fabrikanten. Niet iedereen doet hier aan mee. Daarom staan nog niet alle producten in de app.
sluiten
Hoeveel producten kan ik terugvinden in de app?
Er staan ruim 92.000 producten in Mijn Eetmeter. Dat zijn voornamelijk merkartikelen. Er staan ook zo’n  2.000 ‘algemene producten’ in. Dat zijn producten met een gemiddelde voedingswaarde. Je vindt dus specifieke merkproducten en algemene producten als appel, broccoli en volkorenbrood in Mijn Eetmeter.
sluiten
Kan je zien of een product gezond is als ik die heb gescand?
In de app zie je niet gelijk of een product gezond is of niet. Vul je het eetdagboek in via Mijn Voedingscentrum online, dan zie je wel of een product in de Schijf van Vijf staat of niet. Ook in de  ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum zie je meteen of een product gezond is. Mijn Eetmeter is meer gericht op het hele eetpatroon.
sluiten
Hoe gaan we om met persoonlijke gegevens?
Het Voedingscentrum hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. Omdat we geen commercieel belang hebben is onze informatie onafhankelijk en betrouwbaar. We zullen ook nooit persoonlijke informatie delen met derden. Mensen kunnen altijd hun account opheffen, gegevens worden dan direct uit onze database verwijderd.
sluiten
Hoe betrouwbaar is de informatie in de app?
Het Voedingscentrum wordt 100% door de overheid gefinancierd. Omdat het Voedingscentrum geen commercieel belang heeft, is de informatie onafhankelijk en betrouwbaar. 
sluiten

Beelden Mijn Eetmeter

Screenshot scannen
Screenshot productlijst
Startscherm

Meer weten?

Bekijk de veelgestelde vragen op de consumentenpagina.

Persvraag stellen?

Bel 070 306 88 83 of mail media@voedingscentrum.nl