Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

'Kies ik gezond'-app

Met de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app scan, zoek en vergelijk je producten. Je hoeft geen kleine lettertjes meer op het etiket te ontcijferen en kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.

Lees het persbericht

Uitlegvideo


Download de app

Download in Play Store

Download in App Store

Afbeeldingen

Download screenshots van de app (openen in nieuw venster):
Homescreen
Productinformatie
Gezonder kiezen
Vergelijker
Voedingswaarden

Veelgestelde vragen

Wat is het revolutionaire aan deze app?
  1. In de app kun je heel gemakkelijk producten van diverse merken met elkaar vergelijken. Of makkelijk zoeken naar de minst zoute of zoete variant van een bepaald product. Dit alles op basis van jouw persoonlijk voorkeur. Op deze manier is het voor de consument heel transparant en kan gemakkelijk een keuze worden gemaakt. Verder hopen wij dat dit ook fabrikanten en retailers zal stimuleren om hun producten aan te passen naar een meer gezonde variant.
  2. De app maakt in één oogopslag duidelijk of een product past in de Schijf van Vijf en hierdoor past in een gezond voedingspatroon. Deze beoordeling is op basis van wetenschappelijk onderbouwde criteria vastgelegd. Er is geen app in Nederland die dit op deze manier, goed onderbouwd van ieder individueel product doet. 
  3. Tot slot is revolutionair aan deze app dat de gegevens dagelijks geüpdatet worden door de koppelingen die er zijn met externe databanken. De actualiteit van gegevens hopen wij op deze manier zo goed mogelijk te kunnen waarborgen.
sluiten
Hoe komt het Voedingscentrum aan de gegevens?

Voor een goede werking van de app is het belangrijk dat de gegevens juist en actueel zijn. Om dit te garanderen heeft het Voedingscentrum een koppeling met een aantal externe databanken waarin fabrikanten en retailers hun gegevens invoeren en actueel houden. Er vindt een dagelijkse update van de gegevens plaats vanuit de externe databanken naar de app om de actualiteit van de gegevens te waarborgen. Fabrikanten hoeven niet te betalen om mee te doen met de app.

 
sluiten
Waarom staan nog niet alle producten in de app?

Op dit moment doen bijna alle grote supermarkten en fabrikanten mee met de app. En van deze supermarkten staan de meeste producten in de app. Helaas hebben we nog niet alle producten. Van Aldi-supermarkten zijn de A-merk producten beschikbaar en is een klein deel van hun eigen merkproducten aanwezig. Van Lidl-supermarkten zijn helaas geen gegevens beschikbaar. We zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat straks alle producten in de app staan. We verwachten dat dit gaan lukken.

sluiten
Jullie bieden gezondere alternatieven aan. Gaan jullie dan ook bepaalde merken adviseren?
Ons doel is om mensen zo veel mogelijk te leiden naar een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf. De  richtlijnen Schijf van Vijf zijn dan ook de basis voor het aanbieden van de gezondere alternatieven. Hierin zijn per productgroep duidelijke criteria vastgelegd waaraan we ieder product toetsen. De alternatieve producten geven we vervolgens in willekeurige volgorde weer, dat betekent: alle merken door elkaar. Deze volgorde wijzigt iedere keer wanneer het scherm opnieuw opgehaald wordt. 
sluiten
Bekijk ook de consumentenpagina.

Meer weten? Bel ons!

Onze woordvoerders staan klaar om je vragen te beantwoorden:

 070 306 88 83

  media@voedingscentrum.nl 
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.