Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

'Kies ik gezond'-app (persmap 2019)

Gezonder kiezen op basis van wat jij belangrijk vindt? Wil je bijvoorbeeld letten op suiker, vet of zout? Heb je een allergie? Of wil je zien of een product vegetarisch is? Met de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app scan, zoek en vergelijk je producten. Je bepaalt zelf waar je op wilt letten. De app helpt kiezen.

Download de app

Download in Play Store

Download in App Store

Nieuw: Ingrediëntenchecker

Mag je geen gluten of noten? Of wil je letten op toegevoegd suiker of palmolie? Voor iedereen die op een ingrediënt moet of wil letten lanceert het Voedingscentrum een uniek hulpmiddel: de ingrediëntenchecker. Het Voedingscentrum wil hiermee iedereen helpen die ergens op moet of wil letten. Daarom kun je kiezen uit honderden verschillende ingrediënten en allergenen. In één oogopslag zie je of het ingrediënt in een product zit. Je hoeft niet meer het hele etiket uit te pluizen. Dit maakt het veel makkelijker om producten te vinden die je kunt nemen.

Lees het persbericht

Persbericht lancering

Lees het persbericht over de lancering (januari 2018)

Afbeeldingen

Download screenshots van de app (openen in nieuw venster):
Homescreen
Ingrediëntenchecker
Zonder vlees en vis
Productinformatie
Gezonder kiezen
Vergelijker
Voedingswaarden

Veelgestelde vragen

Wat is het bijzondere aan deze app en de ingrediëntenchecker?
  1. In de app kun je heel gemakkelijk producten van diverse merken met elkaar vergelijken. Of makkelijk zoeken naar de minst zoute of zoete variant van een bepaald product. Dit alles op basis van jouw persoonlijk voorkeur. Op deze manier is het voor de consument heel transparant en kan gemakkelijk een keuze worden gemaakt. Verder hopen wij dat dit ook fabrikanten en retailers zal stimuleren om hun producten aan te passen naar een meer gezonde variant.
  2. De app maakt in één oogopslag duidelijk of een product past in de Schijf van Vijf en hierdoor past in een gezond voedingspatroon. Deze beoordeling is op basis van wetenschappelijk onderbouwde criteria vastgelegd. Er is geen app in Nederland die dit op deze manier, goed onderbouwd van ieder individueel product doet. 
  3. De ‘Kies Ik Gezond?’-app is de eerste app in Nederland met een ingrediëntenchecker die producten checkt van de verschillende supermarkten. De app biedt uitkomst voor mensen die een bepaald ingrediënt niet kunnen eten, bijvoorbeeld omdat ze er allergisch of intolerant voor zijn. Ook voor mensen die om een andere reden op een ingrediënt letten is de tool een handig hulpmiddel. Bijvoorbeeld als je vanwege duurzaamheid wil weten of er palmolie in een product zit of wanneer je liever geen producten met toegevoegd suiker eet.
  4. Tot slot is revolutionair aan deze app dat de gegevens dagelijks geüpdatet worden door de koppelingen die er zijn met externe databanken. De actualiteit van gegevens hopen wij op deze manier zo goed mogelijk te kunnen waarborgen.
sluiten
Hoe werkt de ingrediëntenchecker?
Je kunt selecteren op honderden verschillende ingrediënten en allergenen. Bijvoorbeeld gluten. Wanneer je gluten selecteert herkent de app tarwe, rogge, mout en alle andere glutenbevattende ingrediënten. Je scant het product en ziet in een oogopslag of één van deze ingrediënten erin zit. Je hoeft dus niet alle glutenbevattende ingrediënten apart te selecteren. Ook bij ingrediënten die moeilijk te herkennen zijn biedt de ingrediëntenchecker uitkomst. Bijvoorbeeld suiker. Dit kan op de verpakking staan als maltose, trehalose, melasse of agaveconcentraat. Wanneer je selecteert op toegevoegd suiker herkent de app al deze ingrediënten als toegevoegd suiker.
sluiten
Waarom kun je niet selecteren op ‘sporen van’?
Er is nog geen Europese wetgeving waarin is vastgelegd wanneer ‘sporen van’ op het etiket moet staan. Daarom gaan fabrikanten er allemaal anders mee om. Hierdoor kan ‘sporen van’ steeds weer wat anders betekenen en kunnen we er geen betrouwbare uitspraak over doen. Wanneer er wel regels voor komen zal het Voedingscentrum ‘sporen van’ verwerken in de app.
sluiten
Hoe komt het Voedingscentrum aan de gegevens?

Voor een goede werking van de app is het belangrijk dat de gegevens juist en actueel zijn. Om dit te garanderen heeft het Voedingscentrum een koppeling met een aantal externe databanken waarin fabrikanten en retailers hun gegevens invoeren en actueel houden. Er vindt een dagelijkse update van de gegevens plaats vanuit de externe databanken naar de app om de actualiteit van de gegevens te waarborgen. Fabrikanten hoeven niet te betalen om mee te doen met de app.

 
sluiten
Waarom staan nog niet alle producten in de app?

Op dit moment doen bijna alle grote supermarkten en fabrikanten mee met de app. En van deze supermarkten staan de meeste producten in de app. Helaas hebben we nog niet alle producten. Van Aldi-supermarkten zijn de A-merk producten beschikbaar en is een klein deel van hun eigen merkproducten aanwezig. Van de Lidl hebben we ongeveer 1.350 producten in de app staan. Deze Lidl-producten zijn handmatig ingevoerd. De Lidl levert zelf helaas geen gegevens aan ons. Daardoor zijn de Lidl-gegevens niet compleet en worden niet dagelijks geüpdatet. Het kan zijn dat etiketinformatie van de Lidl niet meer klopt. Raadpleeg daarom altijd het etiket voor de meest actuele informatie. 

sluiten
Jullie bieden gezondere alternatieven aan. Gaan jullie dan ook bepaalde merken adviseren?

Ons doel is om mensen zo veel mogelijk te leiden naar een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf. De Richtlijnen Schijf van Vijf zijn dan ook de basis voor het aanbieden van de gezondere alternatieven. Hierin zijn per productgroep duidelijke criteria vastgelegd waaraan we ieder product toetsen. De alternatieve producten geven we vervolgens in willekeurige volgorde weer, dat betekent: alle merken door elkaar. Deze volgorde wijzigt iedere keer wanneer het scherm opnieuw opgehaald wordt. 

sluiten
Bekijk ook de consumentenpagina.

Meer weten? Bel ons!

Onze woordvoerders staan klaar om je vragen te beantwoorden:

070 306 88 83

media@voedingscentrum.nl