Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingscentrum openbaart verborgen boodschappen

10 april 2017
Met de actie ‘verborgen boodschap’ zet het Voedingscentrum een maand lang boodschappenlijstjes in de spotlights. Consumenten kunnen hun eigen lijstje insturen, of dat van iemand anders. Een selectie van deze briefjes wordt op geheel eigen wijze geanalyseerd door lijstjes-expert Tefke van Dijk (bekend van Volkskrant Magazine) en kennisexpert Corné van Dooren (Voedingscentrum). Een boodschappenlijstje maken is een goede manier om voedselverspilling te voorkomen.
“De meeste Nederlanders vinden het zonde om eten en drinken weg te gooien”, zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. “Door een boodschappenlijstje te maken kun je jaarlijks zo’n 4 kilo voedsel van de afvalbak redden. Dat is mooi meegenomen voor het milieu én je portemonnee.”

Wat houdt de actie in?

Met de actie ‘verborgen boodschap’ zet het Voedingscentrum het boodschappenlijstje centraal. Mensen kunnen van 10 t/m 23 april een boodschappenlijstje insturen. “Het mag het lijstje zijn van jezelf, van iemand die je kent, of van een onbekende. Bijvoorbeeld als je een lijstje in je winkelwagen vindt. Van alle inzendingen worden er 8 geselecteerd, deze komen inclusief analyse op de website te staan”, aldus Van Dooren.

Verborgen boodschappen-analyse

De lijstjes worden onder de loep genomen door schrijfster Tefke van Dijk. Ze heeft al bijna 5 jaar een eigen boodschappenbriefjesrubriek in Volkskrant Magazine. “Aan het handschrift zie je met wat voor persoon je te maken hebt”, vertelt Van Dijk. “Je ziet al snel of het is geschreven door een chaoot, een routeplanner, een indeler of juist door een afvinker. Een lijstje bevat heel wat verborgen boodschappen. Deze leg ik in mijn analyses bloot.”

Meisje-meisje - analyse Tefke 

Bolletjes op de i en een roze memoblaadje: dit is typisch een meisje-meisje. Soms lijkt ze misschien wat zuur in haar commentaar, maar dat is vooral uiterlijke schijn. Ze heeft ook een hele zoete kant. Dat moet ook wel, als je wilt dat andere mensen de boodschappen voor je doen. Deze vrouw is beheerst en intelligent. Ze neemt de tijd voor dingen. Soms weet ze precies wat ze wil en soms is ze best flexibel, dan maakt het haar niet zoveel uit. En guilty pleasures heeft ze ook. Wat een leuk mens!

Tip Corné

Wordt het sperziebonen, witlof of wortel? Of alle 3? Praktisch om voor 3 dagen groente in huis te halen. Voor de boodschapper zou het extra handig zijn om te noteren hoeveel gram groente je nodig hebt, zodat je uiteindelijk genoeg hebt en ook niet overhoudt.

Persoonlijke boodschappentip

Ook Corné van Dooren openbaart telkens een verborgen boodschap. “Uit een boodschappenlijstje kun je meer aflezen dan je denkt. Het zegt iets over iemands consumptiegedrag. Vanuit duurzaamheids- en gezondheidsoogpunt gaan we slimme tips meegeven. Dat is handig voor de eigenaar van het briefje én onze andere volgers.”

Papieren boodschappenlijstje favoriet

Het maken van een boodschappenlijstje is populair. 55 procent van de Nederlanders doet dit regelmatig. Bijna 90 procent geeft de voorkeur aan een papieren briefje. Met name jongeren maken ook regelmatig een lijstje in hun mobiele telefoon. “Hoe je je boodschappen noteert, maakt niet uit. Maar dat een lijstje kan helpen staat vast. Als je je aan je lijstje houdt, koop je precies wat je nodig hebt en laat je je minder snel verleiden tot impulsaankopen. Daarmee voorkom je dat je aan het eind van de week onnodig eten weggooit”, aldus Van Dooren.

Boodschappenlijstje insturen

Consumenten die een boodschappenlijstje willen laten analyseren, kunnen een afbeelding van het boodschappenlijstje mailen naar actie@voedingscentrum.nl, delen op social media via #verborgenboodschap, of gratis per post opsturen naar het Voedingscentrum: ‘Actie verborgen boodschap’, antwoordnummer 352, 2508 VD Den Haag. Een selectie van de lijstjes wordt gepubliceerd op www.voedingscentrum.nl/verborgenboodschap op Facebook, Twitter en Instagram.