Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum

22 mei 2017
Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum kunnen consumenten in één oogopslag zien of hun koelkast koud genoeg staat. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans. De thermometer is nu tijdelijk gratis verkrijgbaar bij Coop-supermarkten en in de webshop van het Voedingscentrum. Op=op!
Volgens Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum, komt een thermometer goed van pas. “In de meeste koelkasten kun je niet zien hoe koud het is. In werkelijkheid kan het warmer zijn dan je misschien denkt. Dat kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. De nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum geeft heel nauwkeurig de temperatuur aan en helpt om de koelkast op 4 °C te krijgen.”

Waarom 4 °C?

4 °C is de ideale koelkasttemperatuur. “Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën groeien nauwelijks”, zegt Van der Vossen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën en schimmels kunnen uitgroeien tot aantallen waar je ziek van wordt. “Elke graad warmer versnelt de groei. Listeria, een beruchte ziekmakende bacterie, groeit bijvoorbeeld 3 keer sneller bij 7 °C, en bijna 8 keer sneller bij 12 °C. Het is dus belangrijk dat het 4 °C is in je koelkast.”

Testpanel beoordeelt: handig en doeltreffend

Voor de lancering is de koelkastthermometer 2 weken lang getest onder een klantenpanel. De eerste reacties waren heel positief. “86% geeft aan de koelkastthermometer een handig hulpmiddel te vinden”, zegt Van der Vossen. Bovendien is de thermometer doeltreffend. “2 op de 3 mensen wisten niet dat 4 °C de ideale temperatuur is. Met behulp van de thermometer zijn vrijwel alle deelnemers erin geslaagd de koelkast op de juiste temperatuur te krijgen.”

Hoe werkt de thermometer?

De thermometer is handig in gebruik en hoort op de onderste plank in de koelkast. Als de display oplicht bij de groene ‘4 °C’, dan is het koud genoeg. Is het warmer dan 4 °C? Dan kan de consument de koelkast bijstellen; bij een draaiknop geldt: hoe hoger het getal, hoe kouder.

Gratis verkrijgbaar bij Coop

Via Coop worden de koelkastkastthermometers in beperkte oplage gratis verstrekt bij de aankoop van geselecteerde verse groente. In de webshop van het Voedingscentrum is de koelkastthermometer verkrijgbaar tegen verzendkosten. De actie loopt zolang de voorraad strekt.