Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hofstad als borstvoedingsvriendelijke gemeente voorbeeld voor andere grote steden

2 oktober 2017
Met 139 locaties waar moeders zichtbaar welkom zijn om hun baby te voeden, is Den Haag borstvoedingsvriendelijke gemeente geworden. Als eerste van de 4 grote steden mag de Hofstad dit predicaat voeren. Hiermee is Den Haag een voorbeeld voor andere grote en kleinere gemeenten. De boodschap is duidelijk: zorg dat vrouwen zich prettig voelen om hun kind te voeden in het openbaar. 

Om dit moment te vieren kreeg Ina Blom, stadsdeelmanager Jeugd en Gezin Den Haag, een plaquette uitgereikt van Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum. Dit gebeurde voor een volle zaal belangstellenden in het Centrum voor Jeugd en Gezin in Den Haag. Tegelijkertijd werd een tentoonstelling geopend met sfeervolle beelden van Haagse moeders die borstvoeding geven aan hun baby. Deze tentoonstelling is nog 3 weken lang te bezichtigen in het Centrum voor Jeugd en Gezin in de De Carpentierstraat in Den Haag.


Ina Blom (links) krijgt de plaquette "borstvoedingsvriendelijk" van Gerda Feunekes (rechts)
Blom: “Wij vinden het belangrijk dat moeders zich comfortabel voelen om borstvoeding te geven in het openbaar. Borstvoeding is een heel natuurlijk iets. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat moeders in het openbaar hun kind voeden. Wij zijn trots dat Den Haag voorop loopt als grote stad. Dat er maar vele andere mogen volgen.”

Borstvoedingsvriendelijk

De titel ‘borstvoedingsvriendelijk’ geeft het Voedingscentrum aan gemeenten die hun omgeving borstvoedingsvriendelijk inrichten. Ze moeten daarvoor tenminste één borstvoedingsvriendelijke locatie per 50 pasgeborenen hebben.

Andere gemeenten

7 andere gemeenten krijgen deze week ook een plaquette ‘borstvoedingsvriendelijk’, namelijk Bergen (NH), Brielle, Midden-Delfland, Opsterland, Ouder-Amstel, Veldhoven en Woensdrecht. Hiermee zijn er 35 gemeenten met het predicaat. Steeds meer dorpen en steden sluiten zich dus aan.

Gemeenten die interesse hebben om ook borstvoedingsvriendelijk te worden kunnen terecht op de website https://www.voedingscentrum.nl/bvgemeente.

Voeden kan hier

Om duidelijker zichtbaar te maken op welke locaties moeders welkom zijn om hun kind te voeden, is een aantal jaren geleden het beeldmerk ‘Voeden kan hier’ van het Voedingscentrum in gebruik genomen. Dit maakt de drempel lager om in het openbaar te voeden, vooral voor die groep vrouwen die dat graag willen, maar zich er niet altijd fijn bij voelen. Openbare locaties kunnen dit beeldmerk ophangen of plakken op goed zichtbare plekken. Ruim 90% van de vrouwen geeft aan dat ze graag meer locaties met het beeldmerk zouden willen zien.

Het Voedingscentrum heeft een handige tool op de site waarmee vrouwen snel kunnen zien waar ze zeker welkom zijn om hun kind te voeden.  https://www.voedingscentrum.nl/voedenkanhier