Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Een derde van de moeders: niet prettig om buitenshuis borstvoeding te geven

Borstvoeding geven is heel natuurlijk, maar lang niet alle vrouwen voelen zich er prettig bij om in het openbaar hun kind te voeden. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder 922 moeders. Bijna een derde (30,5%) voelt zich onprettig of zeer onprettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals een zorginstelling, sportclub, speeltuin, restaurant of café.   

De vrouwen die zich niet prettig voelen bij voeden in het openbaar, geven als redenen dat ze het gevoel hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, angst dat anderen de borst kunnen zien en een oncomfortabele voedhouding.  Wat ook veel genoemd wordt, zijn negatieve reacties uit de omgeving. Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum (2013) blijkt dat negatieve reacties van anderen een belemmering kunnen vormen om door te gaan met borstvoeding geven.

Zorginstelling prettigst om te voeden

De sportaccommodatie en winkels/winkelcentra worden als minst prettige locaties ervaren om te voeden: een score van 5.0 op een schaal van 1 tot 10. Dit wordt direct gevolgd door musea (5,1) en scholen (5,5). De locatie waar de vrouwen zich het minst bezwaard voelen om borstvoeding te geven, zorginstellingen, scoort een 7,4. Op geen enkele locatie voelen de vrouwen zich volledig gerust, een 10 is nergens gegeven. Werk, horeca en speel-en dierentuinen scoren in het midden.  

Prettige omgeving creëren

Veel vrouwen die het niet prettig vinden om hun kind in een openbare ruimte te voeden, geven aan dat dat komt door een gebrek aan geschikte plekken. In een restaurant of café zijn bijvoorbeeld niet altijd rustige hoekjes te vinden en op sommige locaties zijn ze aangewezen op een toilet. De suggestie om een fijne omgeving te creëren om warm en rustig te voeden wordt vaak genoemd, bijvoorbeeld een comfortabele stoel in een pashokje of een rustig plekje in een café.  

‘Voeden kan hier’

Om duidelijker zichtbaar te maken op welke locaties moeders welkom zijn om hun kind te voeden, is een aantal jaren geleden het beeldmerk ‘Voeden kan hier’ van het Voedingscentrum in gebruik genomen. Dit maakt de drempel lager om in het openbaar te voeden, vooral voor die groep vrouwen die dit niet fijn vinden. Openbare locaties kunnen dit beeldmerk ophangen of plakken op goed zichtbare plekken. Ruim 90% van de vrouwen geeft aan dat ze graag meer locaties met het beeldmerk zouden willen zien.  

Een stap in die richting is gezet door de gemeente Almere. Op 3 oktober aanstaande overhandigt Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, de plaquette voor borstvoedingsvriendelijke gemeente aan de gemeente Almere, tijdens een feestelijke bijeenkomst. Daarbij zal ook Sofie van den Enk aanwezig zijn, schrijfster van het boek De Melkfabriek, over het geven van borstvoeding. Tijdens de bijeenkomst staat positieve aandacht voor borstvoeding in het openbaar centraal. Van den Enk: “Natuurlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat je overal de borst kan geven, maar toch voelen heel veel vrouwen dat anders. Ik snap die schroom best, daarom is het goed als gemeenten en horeca het deze jonge moeders makkelijk maken door duidelijk te zeggen: het mag hier gewoon.”  

Gemeente Almere (links) krijgt de plaquette 'Borstvoedingsvriendelijke gemeente' uitgereikt door Gerda Feunekes (rechts). In het midden schrijfster en presentatrice Sofie van den Enk.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd via een enquête met gesloten en open vragen. Er deden 922 vrouwen aan mee, van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus, verspreid over heel Nederland. De groep hoogopgeleide vrouwen waren oververtegenwoordigd in het onderzoek.

Naar het rapport