Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

1 miljoen tools verspreid tegen voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling verspreidt met een groot aantal organisaties in de eerste week van september meer dan 1 miljoen gratis tools. Met deze tools kunnen consumenten voedsel van de afvalbak redden. De actie is onderdeel van de Verspillingsvrije Week (1-7 september), een week waarin alle Nederlanders worden opgeroepen 7 dagen lang zo min mogelijk eten te verspillen.

Tijdens de Verspillingsvrije Week worden ruim 1 miljoen tools van het Voedingscentrum verspreid, waaronder de Ja-Nee Koelkaststicker, de Vriezersticker en het Eetmaatje.

Veel winst te behalen

Voedsel wordt met veel aandacht gemaakt. Het legt vaak een hele reis af voor het op je bord ligt. Weggooien is dus zonde. “Door slim te koken, kopen en bewaren kun je een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Door binnen jouw huishouden één week lang niks te verspillen, red je al snel 3 borden eten en 10 glazen drinken van de afvalbak en gootsteen.”

11,5 miljoen kilo eten redden

Timmermans hoopt dat er veel mensen meedoen aan de Verspillingsvrije Week. “Uit onderzoek weten we dat 8 op de 10 consumenten voedselverspilling wil voorkomen. De intentie is er dus. Bovendien geven mensen aan wel wat hulp te kunnen gebruiken.” Hoe meer mensen zich inzetten, hoe groter de impact. Als iedereen meedoet, kan er in de Verspillingsvrije Week maar liefst 11,5 miljoen kilo eten worden gered. “Elke kilo telt. Meld je dus snel aan!”
Bekijk hier de oproep van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, om mee te doen aan de Verspillingsvrije Week.

1 miljoen tools

In de Verspillingsvrije Week worden tips en tools aangereikt die helpen om voedselverspilling te voorkomen. Zo helpt de Ja-Nee Koelkaststicker bij het op de juiste plek bewaren van eten zodat het langer goed blijft. En het Eetmaatje maakt het makkelijk om de goede porties pasta, rijst en couscous te koken, zodat je niets overhoudt. In totaal worden er meer dan 1 miljoen van deze tools verspreid via onder andere supermarkten en gemeenten.

Verspillingsvrije challenges

Deelnemers krijgen allerlei slimme tips door een ‘challenge’ te kiezen op www.verspillingsvrijeweek.nl. Kies je de challenge Verspillingsvrije Marie Kondo, dan breng je in 7 stappen je koelkast en voorraadkast op orde. Je kunt ook een Verspillingsvrije Kok worden; je ontvangt dan inspiratietips om restjes om te toveren tot lekkere nieuwe maaltijden. Ben je meer van het type ‘meten is weten’ dan ga je aan de slag met de Verspillingsvrije Coach om te kijken waar jij allemaal winst kunt behalen.

Meer over de Verspillingsvrije Week

De Verspillingsvrije Week vindt plaats van 1 tot en met 7 september. De week wordt ondersteund door ruim 50 bedrijven, organisaties (waaronder het Voedingscentrum) en gemeenten. Meer informatie over de Verspillingsvrije Week en acties is te vinden op: www.verspillingsvrijeweek.nl. Bekijk voor inspiratie en tips de hashtag #verspillingsvrij op social media. Consumenten kunnen via de hashtag ook anderen inspireren door hun tips te delen.

Meer over Samen Tegen Voedselverspilling

Binnen de stichting Samen Tegen Voedselverspilling werken bedrijven en organisaties samen aan het doel om in 2030 de voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015. In de Verspillingsvrije Week wordt aandacht gevraagd voor dit doel. Meer informatie over de stichting op: www.samentegenvoedselverspilling.nl

Informatie voor de pers:

Kijk voor meer informatie en beeldmateriaal in de persmap. Neem voor vragen of interviewaanvragen contact op met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling via office@samentegenvoedselverspilling.nl of 085 – 0607181.