Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

‘Kies Ik Gezond?’-app: revolutie in de supermarkt

4 januari 2018
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt? Het Voedingscentrum lanceert de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je hoeft geen kleine lettertjes meer op het etiket te ontcijferen en kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is. Zo vind je eenvoudig jouw gezonde match. 


Hoe helpt de app?

“De app maakt etiketten lezen veel makkelijker en leuker”, aldus Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. “We hopen een revolutie in de supermarkt te ontketenen; het zou fantastisch zijn als met deze app veel meer mensen het etiket gaan gebruiken. Onderzoek laat namelijk zien dat het lezen van etiketten kan bijdragen aan een gezonder eetpatroon. En waar wij natuurlijk heel blij mee zijn, is dat je met de app gelijk kunt zien of een product een gezonde keuze is volgens de Schijf van Vijf.“ 

Ook staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is enthousiast: “De nieuwe app van het Voedingscentrum is een prachtige aanwinst voor iedereen die gezonder wil eten. In de supermarkt of aan de ontbijttafel kun je met je mobiel heel snel en simpel zien of een product de juiste keuze is voor jou en de mensen om je heen. Gezonde keuzes maken komt daarmee voor iedereen weer een stapje dichterbij.”

Geen kleine lettertjes

De kleine lettertjes op het etiket beu? In de app krijg je de voedingswaarden en ingrediënten te zien wanneer je de streepjescode van een product scant. Heb je geen product bij de hand om te scannen? Je kunt een product ook opzoeken. 

Zelf kiezen waar je op wilt letten

Wil jij bijvoorbeeld extra letten op calorieën, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, vezels of zout? Je kunt dit aangeven in de app. Wanneer je een product scant, zoekt of vergelijkt, dan komen de voedingswaarden die jij belangrijk vindt bovenaan te staan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld minder zout wilt eten.

De gezondere keuze ontdekken

Standaard zie je of een product past in de Schijf van Vijf of niet. Bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan krijg je gezondere alternatieven te zien of krijg je een handige tip, bijvoorbeeld een link naar een gezonder recept. 

As je de zoekfunctie gebruikt om een product op te zoeken, kun je de zoekresultaten sorteren op voedingswaarden, zoals suiker, zout of vet. Zo zie je dus gelijk in welk product bijvoorbeeld het minste suiker zit.

Je kunt met de Vergelijker in de app ook gemakkelijk de voedingswaarden van verschillende producten met elkaar vergelijken.

Altijd up-to-date

Producten, en dus etiketten willen nog weleens veranderen. Uniek aan deze app is dat de productinformatie afkomstig is van databanken waarin de fabrikanten hun gegevens actueel houden. Wijzigingen worden direct doorgevoerd in de app en zo blijven de gegevens up-to-date.

Persinformatie en download

Meer informatie, een uitlegvideo en linkjes naar de appstores vind je in de persmap.
Door grote hoeveelheid downloads hadden we op 4 januari helaas veel problemen met de app. Deze zijn inmiddels verholpen. Bedankt voor je geduld!
Ir. Wieke van der Vossen

Ir. Wieke van der Vossen

Expert voedselveiligheid en etikettering