Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zoveel zout zit er in kruidenmixen

15 mei 2023

Weet jij hoeveel zout er in je favoriete kruidenmix zit? Tijdens de World Salt Awareness Week staan we extra stil bij het verborgen zout in ons eten. En zeg eens eerlijk: verwacht jij dat een kruidenmix tot wel een derde uit zout kan bestaan? Gelukkig is er van bijna elke kruidenmix wel een variant te vinden zonder toegevoegd zout.

Aan veel producten die je dagelijks eet is zout toegevoegd. Ongemerkt krijg je zo door de dag heen veel zout binnen. In Nederland eten de meeste mensen er zelfs veel te veel van. Door minder zout te eten daalt je bloeddruk. Dat is beter voor je nieren en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

We hebben 6 kruidenmixen uit de supermarkt onder de loep genomen. In de afbeelding hieronder zie je hoeveel toegevoegd zout ze bevatten per 100 gram.

hoeveelheid toegevoegd zou in kruidenmixen

En je ziet: er valt wat te kiezen. Sommige kruidenmixen bestaan tot een derde uit zout, terwijl aan andere varianten helemaal geen zout is toegevoegd. Het loont dus om op het etiket bij de ingrediënten te kijken of er zout is toegevoegd. Kiezen voor een kruidenmix zonder toegevoegd zout is een kleine, haalbare stap om te zorgen dat je hier minder van binnenkrijgt. Meer tips om minder zout te eten.

'Kies Ik Gezond?'-app

Staat jouw favoriete kruidenmix er niet tussen? Gebruik dan de 'Kies Ik Gezond?'-app van het Voedingscentrum om hem makkelijk op te zoeken. Ook kun je met de app de streepjescode op de verpakking scannen. Je ziet dan in een oogopslag hoeveel zout erin zit.

Wil je verschillende kruidenmixen met elkaar vergelijken en snel een gezondere variant vinden? Ook dat kan met de app door gekozen producten te sorteren op zout. Op die manier zet je gerechten op tafel vol smaak, maar niet vol zout.

Zelf kruidenmixen maken

Je kunt natuurlijk ook verse kruiden gebruiken of zelf kruidenmixen maken. Dan weet je precies wat erin gaat. Denk aan zelfgemaakte kruidenmengsels voor nasi of shoarma, maar ook een lekkere Italiaanse of oosterse kruidenmix. Wat je hiervoor nodig hebt? Dit hebben we voor allerlei kruidenmixen op een rijtje gezet. Je ziet ook direct welke heerlijke recepten je ermee kunt maken. Eet smakelijk!