Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn sportdrankjes of extra zout nodig tijdens de Vierdaagse?

19 juli 2018

Het Rode Kruis raadt Vierdaagse-lopers aan om met deze warmte af en toe een bouillonnetje of sportdrankje te nemen. Sportdrankjes kunnen soms handig zijn. Maar ze zijn niet nodig als je iets eet uit de Schijf van Vijf, zoals een boterham met kaas. Neem je een sportdrankje, kies dan voor een hypotone of isotone sportdrank. Deze worden sneller in het bloed opgenomen dan hypertone dranken.

Wanneer je een flinke inspanning levert en het is warm, dan is het nodig om je vochtbalans op peil te houden. Dit kun je gemakkelijk doen met eten en drinken uit de Schijf van Vijf, dat levert voldoende zout en vocht. Eet bijvoorbeeld tussendoor een volkorenboterham met 30+ kaas. Verder is het belangrijk om water te drinken wanneer je dorst hebt.

Hoe weet je of je genoeg gedronken hebt?

Als je urine licht is van kleur, dan heb je genoeg gedronken. Is je urine donkergeel? Dan mag je wat meer drinken.

Koelen met water

Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Drink ook weer niet te veel water. Als je te veel water drinkt wordt je bloed namelijk dunner en hierdoor ook relatief minder zout. Daarom is het aan te raden om bij warm weer tijdens inspanning regelmatig wat te eten, te drinken als je dorst hebt, en om jezelf extra te koelen door water over je hoofd te gieten of je petje nat te maken. Kleed je ook luchtig aan.

Gemak van een sportdrankje

Tijdens bijvoorbeeld wielrennen of hardlopen bij extreme hitte, is het eten van een boterham wat onhandig. In dat geval biedt een sportdrank uitkomst. Als je tijdens de Vierdaagse toch besluit weinig tussendoor te eten (wat we niet aanraden), dan is het ook slim om een sportdrank te drinken om je zout aan te vullen. Maar tijdens de Vierdaagse kun je gemakkelijk tussendoor je boterham eten en hierbij water drinken naar behoefte.

Ga voor een hypotone of isotone sportdrank

Sportdranken kun je onderverdelen in hypotone, isotone en hypertone dranken. In deze dranken zitten suikers en zouten.

Hypotone of isotone sportdranken zijn tijdens het sporten een goede keuze omdat ze minder koolhydraten per milliliter bevatten dan hypertone sportdranken. Hierdoor worden ze sneller in het bloed opgenomen.

Een hypotone sportdrank bevat maximaal 6 gram koolhydraten per 100 milliliter drank en een isotone sportdrank 6-8 gram koolhydraten per 100 milliliter. Hypertone sportdranken bevatten meer dan 8 gram koolhydraten per 100 milliliter, waardoor het vocht langer in de maag blijft zitten. Hierdoor kan je het vocht en de koolhydraten niet goed gebruiken tijdens het sporten, maar heb je ook kans op een klotsende buik en andere maag- en darmklachten.

Op het etiket van sportdranken staat aangegeven om welke soort drank het gaat. Ook energiedranken en vruchtensappen zijn hypertone dranken en kun je dus beter niet drinken tijdens het sporten.