Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waarschuwing: koop geen MMS (Miracle Mineral Solution)

15 maart 2018
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor MMS als voedingssupplement. Dit middel is onder andere te koop als Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement of Master Miracle Solution. Je kunt van dit supplement onder andere last krijgen van ernstige vermoeidheid, brandwonden in het maag-darmkanaal, ademhalingsproblemen, nierfalen, leverfalen en lage bloeddruk.

MMS is voornamelijk te koop via internet. Het zou diverse ziekten bij de mens bestrijden. Daarnaast wordt het aangeboden als waterzuiveraar. 


Gevaarlijk

Uit een risicobeoordeling die de NVWA liet maken door Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO), blijkt dat er bij het gebruik van dit middel ernstige gezondheidsrisico’s kunnen optreden. MMS is een product dat bestaat uit een 25-28% natriumchlorietoplossing. Volgens de informatie van leveranciers van MMS kun je bij gebruik van het product last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Wereldwijd zijn diverse gevallen gerapporteerd van ook andere ernstige bijwerkingen zoals ernstige vermoeidheid, brandwonden in het maag-darmkanaal, ademhalingsproblemen, nierfalen, leverfalen en lage bloeddruk.

Waarschuwing

Vanwege de gevaren voor de gezondheid wordt het sterk afgeraden om MMS te gebruiken. De NVWA heeft ook in 2010 mensen al gewaarschuwd voor dit product. Aangezien het verboden is om helende eigenschappen aan een levensmiddel toe te schrijven, heeft de NVWA er in de afgelopen jaren op toegezien dat dergelijke claims werden verwijderd van sites die dit product verkopen. Vanwege de gebleken acute en chronische gezondheidsrisico's voor consumenten zal de NVWA op basis van dit BuRO-advies gaan handhaven op de verkoop van schadelijke MMS-producten.