Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken

17 augustus 2017
Er zit nog steeds veel suiker in pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar. Er zijn in het afgelopen jaar wel stappen gezet door fabrikanten om het suikergehalte te verlagen, maar nog altijd bevatten veel pakjes drinken (200 ml) zo’n 3 tot 5 suikerklontjes.

Het Voedingscentrum voerde vorig jaar een analyse uit van het suikergehalte in pakjes drinken en maakte daarop verschillende foto’s van pakjes drinken met de hoeveelheid suikerklontjes ernaast. Dit jaar is de steekproef herhaald. Het gaat in totaal om 45 pakjes drinken van uiteenlopende merken. In 6 pakjes was het suikergehalte verlaagd met maximaal 1 klontje suiker. En in 6 gevallen is het suikergehalte met meer dan 2 klontjes verlaagd. In 2 pakjes zit meer suiker. Dat betekent dat in meer dan twee derde van de pakjes niets is veranderd aan het suikergehalte. 

Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum: “We zien dat er stappen gezet worden door fabrikanten, en dat is nodig. Maar we zien graag dat het suikergehalte in veel meer pakjes wordt verlaagd.“


Alle pakjes bekijken

Onterecht gezonde uitstraling

Omdat er op de verpakking vaak fruit te zien is, kunnen ouders het idee krijgen dat deze pakjes gezond zijn voor kinderen. En kinderen willen ze graag hebben omdat ze er leuk uitzien, soms met vrolijke kinderfiguurtjes. Ook door termen op de verpakking als ‘zonder toegevoegd suiker’, ‘natuurlijk’ of ‘puur sap’ lijkt het alsof het om gezonde producten gaat, terwijl er dan nog steeds een flinke hoeveelheid suiker in kan zitten. 

“Sommige pakjes sap bevatten een kleine hoeveelheid vitamines,” legt Postma-Smeets uit. “Maar het is eigenlijk vooral suiker. Wanneer ouders onze afbeelding van de pakjes drinken met het aantal suikerklontjes erbij zien, schrikken ze er vaak van. Dat horen we van ouders, maar ook van professionals waar posters met deze afbeelding hangen, zoals JGZ-medewerkers.”

160 suikerklontjes minder

Mirjam de Vries-Jacobs, directeur van openbare basisschool ’t Montferland in ’s-Heerenberg: “Bij ons op school stimuleren we het drinken van water. Ouders kunnen dat thuis al leuk maken door een smaakje aan het water toe te voegen, zoals munt of komkommer, en dat mee te geven in een mooie beker.” Astrid Postma-Smeets geeft een rekenvoorbeeld: “Als ouders 1 pakje per week minder meegeven naar school dan krijgt een kind 160 suikerklontjes per jaar minder binnen.” 

Check zelf het etiket

In de voedingswaardetabel op de achterkant zie je hoeveel suiker er in een pakje zit per 100 milliliter. Stel er zit 6 gram suiker in per 100 milliliter, en het pakje bevat 200 milliliter, dan zit er in totaal dus 2x6=12 gram suiker in het pakje. 1 suikerklontje is 4 gram suiker, dus in het geval van dit voorbeeld zouden er 3 suikerklontjes in het pakje drinken zitten.
Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Oud medewerker: Expert Voeding & Gezondheid