In 2010 werd er jaarlijks nog 39,5 kilo per persoon gegeten en dat is in vijf jaar tijd een halve kilo verminderd. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Dat betekent jaarlijks niet meer dan 26 kilo per persoon. Iedere stap richting minder vlees eten is winst voor gezondheid en milieu.
Minder vlees goed voor gezondheid
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon. Maar het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
Makkelijk zonder
Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in andere producten. Meer weten? Check onze pagina over
vegetarisch eten.
'Vandaag vegetarisch'
Omdat de trend van meer vegetarisch eten zich vanaf 2010 wel heeft doorgezet, bracht het Voedingscentrum onlangs nog het kookboek ‘
Vandaag vegetarisch’ uit. Met meer dan 60 recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers inspireert het kookboek om meer vegetarisch te eten.
Beter voor het milieu
De productie van eten vraagt veel van de wereld. Voedsel is verantwoordelijk voor 20- tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Eten produceren kost ook veel water en er gaat bos en natuur verloren. Bovendien is er vervuiling door mest. Door minder vlees en zuivel te nemen help je het milieu.