Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Veel niet-toegestane claims op de etiketten en websites van dieetproducten

14 mei 2018

Er staan nog steeds veel niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims op de etiketten en websites van dieetproducten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In 2017 heeft de NVWA 36 verschillende bedrijven geïnspecteerd. Voor het onderzoek zijn de etiketten en websites onderzocht van diverse dieetproducten, zoals soepen, dranken, crackers, desserts of pasta’s, maar ook poeders, shakes en repen.

Er bleek toen dat slechts 2 van de onderzochte bedrijven zich hielden aan de regels. Uit het onderzoek bleek dat bij 21 van de 36 onderzochte bedrijven onjuiste voedingsclaims op of bij hun producten staan. Bij producten van 28 bedrijven was er iets mis met de gezondheidsclaims op het etiket of de website en bij 19 bedrijven was er iets anders mis met het etiket.

Herinspectie

De 34 bedrijven die zich niet aan de regels hielden zijn door NVWA recent opnieuw geïnspecteerd. Inmiddels voldoen de producten van 20 van de 36 bedrijven volledig aan de wetgeving voor voeding- en gezondheidsclaims en de overige etiketteringseisen. 12 bedrijven zijn nog bezig met het doorvoeren van verbeteringen en 2 bedrijven zijn inmiddels gestopt met het verkopen van dieetproducten.

Het Voedingscentrum vindt het positief dat de situatie is verbeterd. Wel blijft het belangrijk dat alle etiketten voldoen aan de wettelijke regels. Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat de informatie op het etiket of in de reclame ook echt klopt.

Voedingsclaims

Bedrijven prijzen voedingsmiddelen voor afvaldiëten vaak aan door gebruik te maken van voedingsclaims en gezondheidsclaims. Voedingsclaims benadrukken welke voedingsstoffen er juist wel of niet in een product zitten. Bijvoorbeeld 'vetarm', ‘suikerarm' of 'bron van eiwit'.

Gezondheidsclaims

Gezondheidsclaims zeggen dat een voedingsmiddel een bepaald effect heeft op de gezondheid. Bijvoorbeeld door te stellen dat gebruik van een product leidt tot gewichtsverlies. Omdat het verboden is om informatie te geven waardoor de consument wordt misleid, mogen bedrijven alleen claims gebruiken die wetenschappelijk zijn onderbouwd en wettelijk zijn toegestaan na goedkeuring van de Europese Commissie.

Advies om gewicht te verliezen

Het effect van afslankpillen en poeders om af te vallen, is niet duidelijk bewezen. Je kunt beter leren om altijd gezondere keuzes te maken in de supermarkt en zo geleidelijk af te vallen. Het belangrijkste is om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Maaltijdvervangers kunnen eventueel het ontbijt of de lunch vervangen, maar zijn duurder dan een gewone voedzame maaltijd. Wil je blijvend een gezond gewicht? Volg dan de 3 fases van het Voedingscentrum. Daarin krijg je adviezen om af te vallen door minder te eten, gezonder te eten én meer te bewegen. Voor een persoonlijk advies kun je terecht bij een diëtist of een gewichtsconsulent. Heb je een BMI hoger dan 30 of heb je een (chronische) ziekte in combinatie met overgewicht, dan adviseren we eerst langs de huisarts te gaan.