Bij de foodtruck kun je een lekker vegetarisch stamppotje proeven en receptenkaarten ophalen om zelf thuis aan de slag te gaan. Woon je niet in de buurt, dan kun je een kijkje nemen op
www.voedingscentrum.nl/groenbezig. Hier staan inspiratievideo’s en vind je informatie over plantaardig en duurzaam eten. Ook via social media en de hashtag
#VakerVega worden tips en filmpjes gedeeld.
Goede plantaardige alternatieven
Het advies is dagelijks 250 gram groente te eten en wekelijks maximaal 500 gram vlees, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees (alle vleessoorten behalve kip en kalkoen). Nederlanders eten nu gemiddeld zo’n 750 gram vlees per week. Van Dooren: “Vlees kun je prima vervangen door ei, een handje ongezouten noten of een portie peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen. Een keer per week duurzame vis eten is ook een aanrader. Je kunt ook kiezen voor
kant-en-klare vleesvervangers. Kies dan voor de minst zoute.”
Vegetarische recepten en vega-kookboek
Het Voedingscentrum doet meer om plantaardig eten makkelijker te maken. “Onze
receptenzoeker bijvoorbeeld, heeft een filter voor vegetarische gerechten. Daarnaast is onlangs ons nieuwe vegetarische kookboek
Vandaag vegetarisch verschenen, met meer dan 60 vega-gerechten en handige tips”, aldus Van Dooren.
Proeven bij de Vaker Vega-foodtruck
De speciale Vaker Vega-foodtruck staat deze week op de volgende plekken: